Af Lene Memborg

To kommuner – heriblandt Esbjerg Kommune – ændrer nu i reglerne for deres ansattes ret til at ytre sig om arbejdspladsen. Det sker efter Ombudsmanden er gået ind i sagerne.

Både Esbjerg og Aalborg Kommune har efter stor medieomtale og en henvendelse fra Ombudsmanden erkendt, at interne regler for deres ansattes ret til at ytre sig langt fra stemte overens med de regler og vejledninger, som Justitsministeriet har udsendt.

Det skriver Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

– Det er centralt, at offentlige arbejdsgivere vejleder medarbejderne korrekt om deres ret til at ytre sig. Det gælder ikke mindst, når større kommunale arbejdspladser, som i sagerne her, vælger selv at udarbejde retningslinjer, siger Folketingets Ombudsmand Niels Fenger.

Esbjerg Kommune kom i søgelyset, da lokale medier skrev om en “ulovlig mundkurv” til en gruppe kommunalt ansatte. De var på et internt møde blevet præsenteret for en planche, hvor der blandt andet stod, at de skulle “holde sig fra pressen”. Efter medieomtalen erkendte Esbjerg Kommune, at planchen ikke skulle være vist.

Ombudsmanden bad derefter Esbjerg om at redegøre for sine regler, og den forespørgsel har nu ført til, at Esbjerg har bragt deres retningslinjer i overensstemmelse med reglerne om offentligt ansattes ytringsfrihed.

I Aalborg Kommune havde kommunens interne vejledning af ansatte i Ældre- og handicapforvaltningen ligeledes nogle formuleringer, som ikke flugtede med de ansattes ret til at ytre sig om deres arbejdsplads. Også de er efter Ombudsmandens henvendelse bragt i orden.

Efter de to kommuner har rettet ind, betragter Ombudsmanden sagerne for afsluttet. Se hele Ombudsmandens pressemeddelelse her