Tekst: Miki Jørgensen Fotos: Poul Helt og foto venligst udlånt fra Byhistorisk Arkiv

– En pakke jordbær en tyver! To for tredive!

Lyden af højtråbende grøntsælgere, der på torvet prøver at skabe opmærksomhed omkring deres seneste tilbud, er efterhånden ved at være et levn. Selvom torvedagene og grønttorvene stadig findes rundt i landet og også i Esbjerg, så er tiden blevet en anden.

På Rådhuspladsen i Esbjerg er der hver onsdag og lørdag stadig torvedag, hvor sælgere kommer for at give et godt tilbud på friske grøntsager, dansk honning og oste fra nær og fjern.

En almindelig lørdag har omkring syv sat en stand op. Nogle med enkelte borde og få ting på salgslisten, mens andre kommer med et større udvalg. Fælles for dem alle er, at kvaliteten er i top.

Men syv stande er ikke nok til at fylde pladsen ud. Ifølge Esbjerg Kommune er der plads til 25, men vi skal langt tilbage i arkivet for at finde seneste dag, hvor der var fyldt op, hvilket er en skam for det er ganske gratis at få en plads. En ansøgning skal skrives til kommunen og regler for fødevare skal overholdes, men det koster intet at komme i gang med at sælge foran rådhuset.

Historisk har der i cirka 100 år været et grønttorv i byen. Hos Esbjerg Byhistoriske Arkiv kan man finde billeder tilbage fra omkring 1930.

Der er travlhed på Grønttorvet på hjørnet af Frodesgade og Torvegade. Vi står her ved Frodesgade og kigger mod Rolfsgade. Esbjerg Rådhus blev opført på modsatte side af Torvegade.

Kommet her i over 50 år

På trods af de få stande er der stadig liv, men ikke i den brusende form, som flere sikkert forestiller sig fra en svunden tid. En af dem, som holder fast i grønttorvet er Mathiasen Ost fra Vejle.

I over 50 år har firmaet kørt en bil til Rådhuspladsen i Esbjerg for at sælge forskellige oste til enhver lejlighed. I vognen står Keld Mathiasen. Navnet kommer fra hans far, som begyndte med at køre rundt fra hus til hus for at sælge fisk.

Siden er ost blevet den primære vare, som bliver solgt, og firmaet blev udvidet med lastbiler, så de kunne komme mere rundt i landet. Esbjerg blev en af destinationerne, og i mere end 50 år har Keld selv kørt til byen hver lørdag og onsdag. Han husker selv, hvor meget mere liv, der engang har været.

– Der plejede at være mange flere stande, og der stod vi ovre på den anden side af vejen (i Borgmesterhaven, red.). Siden er vi rykket herover, fortæller 73-årig Keld, der ingen planer har om at stoppe.

Livet på vejene og på diverse grønttorve er blevet en livsstil. Han møder kolleger, der ligesom ham kommer troligt hver gang, og han hilser på dem. Kunderne er også ofte de samme, og han fortæller, at det er et ældre klientel, som ofte kommer forbi, men samtidig har yngre generationer fået øjnene op for, hvor stor kvalitet, der er at finde hos boderne.

– Hvis de eksempelvis har været på ferie og fået en ost, som de var vilde med, så kan de nok ikke finde den i butikkerne, og så er de nødt til at komme hen til en specialforhandler som os. Og her kan man få lov at smage på produktet, inden man køber det, hvilket du ikke kan andre steder. Derfor får man også en god service, siger Keld.

Går man mellem standene kan man også næsten duften friskheden i fødevarerne. Frugterne og grøntsagerne er blevet plukket få timer forinden, og de mange farver er med til at sætte sig i smagsløgene. Hos Keld og ostene er farverne mere i nuancer, men duften – hvis man er til oste – sætter også sanserne i en let dans.

Og når tilbuddet om en smagsprøve kommer, skal det accepteres. Et mmm er næsten garanteret, og straks er nysgerrigheden blevet vækket. Alt kan da ikke smage så godt?

Men det kan det. Det eneste negative er, at en gåtur mellem standene kun tager et minut, og man derfor også skal tæt på for at opleve, hvor meget disse sælgere har at byde på. For man er næsten draget til at komme igen næste gang, de sætter deres bod op.

Udover Keld og Mathiasen Oste finder man også Loklindt Frugt og Grønt fra Tarp, som har et enormt udvalg af friske grøntsager. Alt fra gulerødder, agurker, ærter og salater til selleri, avocadoer og kirsebær. Stollig Gartneri fra Aabenraa har også en bod med, hvor de udover de friske grøntsager også sælger farverige blomster. Blandt de mindre, private sælger er der også kartofler, ærter og jordbær, men også én, der sælger honning. Mulighederne er mange.