Tekst og foto: Ebbe Salomonsen

Med pap og farver bliver der skabt en, en fremmed by, men hvilken by, er det her jeg hører til.   Figurer i krøllet papir, nogle figurer der taler et fremmed sprog og som er usikker på deres egen situation.    

KomEsbjerg var på besøg på biblioteket onsdag sidst på eftermiddagen til en flot forestilling der tryllebandt publikum som fulgte med i de skiftende situationer. Hvor oplevelsen og fantasien virkelig blev udfordrede. Hvad var det der skete?  Alle pladser var optaget og der var stort bifald for en fantastisk gennemført forestilling på meget høj klasse.

DING!
Om kort tid ankommer vi til din destination. Hav venligst dine papirer klar og husk, at ikke alle flytninger er nemme.  Hvordan føles det at være ny? At komme til et sted hvor man ikke forstår noget, ikke kender nogen? Hvor man føler sig anderledes, ikke ser ud som de andre? Og hvad skal det til for at føle sig hjemme? ‘Hjem kære hjem’ udforsker det at være fremmed og ny på baggrund af fortællinger og erindringer fra immigranter og flygtninge.

“Fortryllende dukketeater om immigration… Med smukke pop-op-kulisser og dukker skabt i papir fortæller Rebekah Caputo fra Teater Animisme (Hjem kære hjem) en ordløs, men tydelig fortælling om at føle sig fortabt midt i en fremmed verden.”

Formålet med forestillingen er at sætte fokus på det der kan være svært at sætte ord på.        Alle sanser er åbne i en teateroplevelse, og det centrale er, at eleverne bliver ramt følelsesmæssigt – af sjov, af smerte, af spænding, af undren. De møder de dimensioner af livet, der ellers kan være svære at få adgang til og dele med andre. Dukketeatrets enkle men legende form skaber fantasifulde og magiske rammer om velkendte følelser. Derfor er det velegnet til at formidle større fortællinger, som ellers kan være svære at præsentere for børn.

Når publikum kommer og besøger os i teatret, bliver de også direkte med skabere af den forestilling, de skal ind og se. Det er dem, der afgør om lige netop den oplevelse giver mening og betydning for dem. Den kræver tilstedeværelse i nu’et.

Vores oplevelse er, at publikum, der mange gange er børn og unge er rigtig gode til at kombinere en legende tilgang med en dannende tilgang, så teateroplevelsen både bliver sjov og alvorlig.

Denne forestilling er ikke ny – og er ikke skabt til den aktuelle situation i Europa 2022, men kunne godt have været.  Den er også aktuel, når familien eller du flytter til et nyt sted.

Dukketeater når det er bedst.