Af Jan Poulsen

Der kan være mange grunde til, at du ønsker at renovere din bolig. Måske er den blevet umoderne eller på anden vis trænger til en kærlig hånd. Måske står I overfor en familieforøgelse og ønsker en anden planløsning.

En renovering er ofte en stor økonomisk udgift, og derfor kan det give god mening at undersøge, om man kan spare penge. I denne artikel får du inspiration til, hvordan du kan gøre netop det.

Undersøg markedet

Et godt råd, når du ønsker at spare penge på renoveringen, er at undersøge markedet, inden du køber materialer. Du kan købe materialerne til din renovering enten i fysiske butikker eller online. På internettet kan du nemmere og hurtigere danne dig et overblik over flere forskellige varer på én gang og sammenligne priserne på varerne for at undersøge, hvor du kan købe dem billigst. Derimod kan det også være givende at befinde sig i en fysisk butik, for der kan du måske nemmere danne dig et indtryk af for eksempel et trægulv eller en håndværk. Husk, at det at spare penge ikke kun handler om at få den billigste pris på en varer, men også om at undgå fejlkøb. Er du fx på udkig efter nyt til køkken eller bad, kan det nogle gange være nemmere at få et overblik på nettet, fx på Elvvs.dk, mens det at besøge en fysisk butik kan være en fordel, hvis du ønsker en tættere dialog med butikken. Har du god tid, så undersøg markedet og priserne grundigt, inden du køber materialer til renoveringen.

Gør-det-selv eller professionel hjælp

Mange vil nok tænke, at de sparer penge, hvis de gør al byggearbejdet selv. Om det passer handler i høj grad om, om man har evnerne til at udføre arbejdet selv eller ej, og om man regner prisen på ens egne arbejdstimer med i prisen på renoveringen. Er du på alle måder amatør, så er det ikke sikkert, at du sparer penge på at lave al håndværkerarbejdet selv. Dels kan du komme til at lave fejl eller ende med et resultat, som skal laves om, fordi du ikke er tilfreds med det, og dels så bruger du langt flere timer end professionelle gør, fordi de har erfaringen, udstyret og kompetencer til at udføre arbejdet. Det kan derfor godt give økonomisk mening at hyre professionelle, i hvert fald til de mere specialiserede håndværkeropgaver. Husk derudover også, at det langt fra er alt håndværksarbejde, som du må udføre selv, da der er visse ting, som skal udføres af en autoriseret håndværker. I de tilfælde skal du selvfølgelig hyre en professionel. Hyrer du en professionel, kan du stå for for eksempel at skille dig af med byggeaffaldet, hvilket du vil kunne spare mange penge på.

Genbrug materialer

En anden vej til at spare penge i renoveringen er at overveje, om du kan genbruge nogle af de eksisterende materialer. I stedet for at skifte det eksisterende trægulv ud, kan det måske være en mulighed at slibe og efterbehandle det, så det bliver pænt at se på igen. Gamle køkkenlåger kan males, og der kan sættes nye greb på, så de ser ud som nye. En anden måde at spare penge på i renoveringen er ved at undersøge brugt markedet. Mange mennesker sætter byggematerialer til salg på nettet, som enten er brugte, eller som de har i overskud, og her kan du også spare mange penge. Du kan også med fordele sætte dine egne brugte byggematerialer til salg på nettet, hvis de stadig er brugbare for på den måde at tjene penge ind til renoveringen.

Kvaliteten på materialerne

Selvom det kan virke fristende at købe det billigste med henblik på at spare penge nu og her, kan det faktisk ende med at koste dig dyrt i sidste ende. Er kvaliteten på produkterne lav, er det ikke sikkert, at du sparer penge på lang sigt. Pris og kvalitet følges selvfølgelig ikke hundrede procent ad, og der findes lavprisvarer, som også er i høj kvalitet. Generelt er det et godt råd at tænke over kvaliteten på materialerne, så du får et resultat, som kan holde i mange år. Det er ærgerligt at skulle udskifte allerede efter få år, fordi noget er gået i stykker eller er blevet slidt.