Af Lene Memborg Kilde: Brancheorganisationen Forsikring & Pension
Pensionsalderen stiger for alle, men kvinder går stadig tidligere på pension, og det er et problem, mener flere eksperter.
Debatten om ligestilling har stået på i årtier – hvis ikke nærmest altid. Men falder snakken på pension, så halter ligestillingen stadigvæk.
Det viser en ny omfattende pensions-analyse, udarbejdet af brancheorganisationen Forsikring & Pension.
I gennemsnit går kvinderne på pension et år før mændene – også selv om kvinders pensions formuer er markant mindre end mændenes, og til trods for at kvinder i snit lever tre til fire år længere end mænd.
I de seneste år har mænd og kvinder forlænget arbejdslivet markant. Men afstanden mellem mænds og kvinders pensionsalder har i perioden 2010 til 2018 ligget konstant omkring et år og to måneder.
I 2018 var kvinderne i gennemsnit 64 år og 10 måneder, når de trak sig fra arbejdsmarkedet – mændene var 66 år.
Tallene er tankevækkende, for kvinderne bør arbejde lige så længe eller måske endda lidt længere end mændene, hvis de vil være sikre på at fastholde deres levestandard som pensionister.
En anden ting, man skal være bevidst om, er at mange par planlægger at forlade arbejdsmarkedet samtidig, men eftersom kvinder typisk er lidt yngre end deres mænd, vil de dermed også lade sig pensionere ved en lidt lavere alder.
Konsekvensen er, at mange kvinder i større eller mindre grad kan blive afhængige af deres mænds pension, når de forlader arbejdsmarkedet.
De store forskelle i mænds og kvinders pensioner afspejler jo et livsforløb, hvor kvinderne fortsat tjener betydeligt mindre end mændene. Derudover er mønstrene fortsat, at det er kvinderne, der tager fri fra jobbet og går på barsel, når den tid har været der. Problemet kan blive endnu større, såfremt en skilsmisse skulle vise sig.