Af Jan Poulsen

Ligesom de fleste andre danskere har du garanteret udviklet en handspritrutine i løbet af det sidste år, men det er vigtigere end du tror, at være opmærksom på hvad du bruger håndspritten til. For den kan faktisk også være med til at sprede smitte!

Sidste år eksploderede salget af håndsprit i tak med udbredelsen af corona – og i 2020 blev der solgt knap 400 procent mere håndsprit end normalt.

Men selvom håndhygiejne har været et af de mest gentagede råd fra sundhedsstyrelsen for at dæmme op for smitten, så er udviklerne af de danske apotekeres eget mærke Apotekets ude med en advarsel

For som navnet egentlig også antyder, så er håndsprit til hænderne og ikke andet.

Så hvis du eksempelvis har brugt lidt håndsprit til at slå bakterier og vira ned på din mobil telefon eller lignende, så risikerer du faktisk at have øget chancen for smitte.

Det har Jun Rosendahl, der er direktør hos Apotekets en forklaring på:

-Håndsprit er oftest tilsat en fugtgivende glycerin for at skåne huden mod udtørring. Men glycerinen klæber til de overflader den møder, og derfor vil den faktisk binde virus og mikroorganismer til sig. Så hvis man bruger håndsprit på køkkenbordet eller på et håndtag, så står man potentielt med en overflade, der nu er mere modtagelig for smitte – end før man forsøgte at desinficere den.

Men hvad gør man så, hvis man vil være sikker på at komme bakterier og vira til livs?

Svaret er her ganske enkelt – man bruger produkter der er beregnet til at afspritte overflader, eller griber til knofedt og en omgang sæbevand. Almindelig rengøring virker nemlig fint mod overførsel af vira og bakterier.