Af Redaktionen

Julen er hjerternes fest, men alle de julegodter og alt den julemad vi hvert år ser frem til at indtage i december, gør ikke julen til en fest for vores hjerter. Der opstår fysiske konsekvenser ved alt den fede mad vi indtager i julen, og det skaber bekymringer for vores sundhed. Det er ikke sjældent, at sygehusets hjerteafdelinger får besøg af folk, som har spist alt for meget i julen, og i den forbindelse mærker konsekvenserne på egen krop. Symptomerne kan sidestilles med symptomerne til blodpropper eller hjertetilfælde, og man kan opleve sure opstød samt slemme smerter i brystet. Det er ikke ligefrem den gave man håber at få juleaften, og derfor opfordrer forskningschef i Hjerteforeningen og overlæge ved hjertemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital, Gunner Gislason alle til at lytte til den simple sætning: ”alt med måde”. Selvom det ”kun er jul en gang om året”, opfordres der til at stoppe med at spise, når man er mæt. Blandingen af for meget julemad, juleøl og vin kan desuden være med til at forværre helbredet for hjertepatienter. Det er altså ikke kun julemad som skal indtages med måde, men også den alkohol, som kan følge med til festlighederne. Det understeges også, at det er bedre at blive tjekket hos lægen en gang for meget end en gang for lidt, hvis man mærker symptomer – også selvom det er efter et stort julemåltid. Skal man vedligeholde julemagien uden en mave fyldt med smerte, og spare en tur på sygehuset midt i juletiden, har Lotte Juul, diætist i Hjerteforeningen et par tricks:

  1. Dæk bordet med de små tallerkener. Vi spiser mindre, når tallerkenen er lille frem for stor. Det handler om, at vi i bund og grund ikke har nogen anelse om, hvor stor en normal portion er.
  2. Spar på mættet fedt for dit hjertes skyld. Kamsteg er et mere hjertesundt valg end flæskesteg. Spar på den fede sovs og de smørbrunede kartofler. Fyld godt op med den flotte rødkålssalat i stedet.
  3. Spis langsomt, hold pauser undervejs og nyd maden. Tempoet er vigtigt i forhold til at smage på maden og mærke mæthed. Hurtig spisning medfører ofte, at vi får overspist.
  4. Tøm aldrig din tallerken helt. En tom tallerken sender et tavst signal om, at du mangler mad. Alle gæster i nærheden vil straks tilbyde dig det ene fad efter det – og det kan jo være svært at sige nej.
  5. Drik vand til maden og skål i vinen. Vælg små, gamle og smukke vinglas. Ofte drikker vi samlet set mindre vin, når vi drikker af små vinglas frem for af de store glas.

Selvom julen handler om at hygge sig, bliver det måske lidt sjovere at danse rundt om juletræet, hvis man følger overstående råd.