Af Tilde Mørch   Fotos: Poul Helt

På Fovrfeld Ældrecenter på Eriksensvej, lyser julestemningen allerede nu ud af beboernes øjne. De hvide vægge er pyntet med perleplader i alle regnbuens farver, og fra loftet hænger troldegrene pyntet med perleplader i finurlige julemotiver. Camilla Betzer, som er aktivitetsmedhjælper på ældrecentret, har været tovholder for dette perleprojekt, men hun er langt fra alene om det.

Idéen om at sprede juleglæde opstod, da Camillas mor stod med en pose perler, og foreslog hende at lave pynt til plejehjemmet. Idéen udviklede sig hastigt, og pludselig stod hun med en opgave, som voksede sig større og større. Camilla Betzer besluttede sig for at oprette facebookgruppen ”Udstilling af perlepynt”, som skulle samle mennesker rundt om i hele landet, om at lave perlepynt til Fovrfeld Ældrecenter. Gruppen har lige nu knap 1000 medlemmer, og hver dag modtager plejehjemmet perleplader fra hele Danmark. Perleplader helt fra Skagen og Tønder, har fundet vej til det lille plejehjem i Esbjerg, og det er tydeligt at mærke, at dette juleprojekt bringer glæde for både beboere, pårørende og ansatte. Det er et nyt fænomen med perler på ældrecentret, men de farvede perleplader, er for mange af beboerne med til at bringe barndomsminder frem. Camilla er selv utrolig stolt af den opbakning hun har mødt i forbindelse med projektet:

-Hvor er jeg bare glad for, at så mange har brugt tid på at hjælpe os! Jeg bliver så stolt og rørt over den opbakning vi har mødt i forbindelse med projektet. I en tid hvor kriser, krig og pandemier har fyldt så længe, er det enormt bekræftende at opleve den form for fællesskab med mennesker rundt om i hele Danmark. Jeg har lyst til at kramme dem alle samme hvis jeg kunne, griner Camilla Betzer til KomEsbjerg.

Selvom Camilla kommer ud af en meget kreativ familie, og siden barnsben har lavet perleplader med sin mormor, skulle dette perleprojekt gøre op med over tyve års pause fra perlerne. At vende tilbage til den gamle interesse, har for hende været en form for terapi, som hun bruger til at koble fra i en travl hverdag. Det kan gå hen at blive en stor forsamling med perler, når der er så god landsdækkende opbakning, smiler Camilla stolt. Med tyve – tredive pakker om dagen, er Camillas hjem blevet forvandlet til en ”perle-ghetto”, og med forfatter Anja Takags som ”Perlemor” samt hendes perlebøger som inspirationskilde, har fantasien og kreativiteten fået frit løb. I Camillas optik er det nemlig ikke kun for beboerne samt de pårørende, at julepynten bringer glæde. Også de ansatte på plejehjemmet påskønner perlepynten, i en hverdag som kan være utrolig travl. Det er en lille ting som resulterer i smil og overskud – og det smitter af på beboerne. 

Camilla har fået hjælp af sin kollega Gitte til at arrangere og koordinere op pyntningen, og de har mødt stor ros fra både kollegaer, ledere, pårørende, beboede og fremmede. Også Gitte har set den positive indvirkningen, perlepladerne har haft på beboerne: -Det er så dejligt, at vi kan gøre hverdagen lidt mere lys for vores beboere. En beboer på demensafdelingen tog en dag sin datter med ud på gangen, for uden sprog, at vise hende alt det som hang og pyntede. Der er simpelthen så rørende udtaler Gitte stolt til KomEsbjerg. 

97-årige Else Haarup er en af de beboere, som hver dag nyder godt af de pyntede vægge på plejehjemmet. Hun kan tydeligt mærke hvor glade alle folk bliver, og det er hun ikke ene om. Jelva Marie Blæsgård Nilsen på 87 år, er særligt blæst bagover af den indsats der er blevet gjort i forbindelse med op pyntningen: ”Jeg synes, det er utrolig flot, og jeg synes at de som har pyntet op, har gjort sig meget umage for at vi skal have det godt og hyggeligt, hvilket smitter utrolig meget. Man bliver glad i låget, når man går forbi den slags pynt, som mine oldebørn siger. Man kan ikke synes andet end, at det er helt fantastisk, og jeg bliver så rørt over at der er nogle, som vil os det så godt.

Oppyntningen kulminerer den 28. november kl. 15.00 i fælles arrangement, hvor beboere og pårørende frit kan gå rundt på ældrecentrets tre afdelinger, og beundre den fine julepynt. Bagefter vil en musiker fra Tønder bakke op om projektet ved at optræde for de deltagende. Afslutningsvis vil Fovrfeld Ældrecenter servere kaffe, kage og en masse julehygge. Arrangementet slutter når det sidste kaffe er drukket, og alt kagen er spist, men julepynten bliver selvfølgelig hængende hele december. Julen er en tid med mange traditioner, og at perleplade-pynt bliver en tradition på Fovrfeld Ældrecenter, kan man kun håbe. Ellers er det godt at julen varer helt til påske, hvor Camilla Betzer igen vil pynte plejehjemmet med perlepåskeæg, perlepåskekyllinger og hvad der ellers hører sig til påsken.