Af Jan Poulsen.

Klementiner – Mandariner, mange bliver faktisk lidt forvirrede for de lækre små orange citrusfrugter ligner hinanden til forveksling, og smager jo også ens, så hvad er egentlig op og ned i de syndige små frugter der især popper op omkring juletid?

Der er faktisk flere forskelle end du lige umiddelbart tror, for selvom de ligner hinanden er de langt fra ens.

Fakta om klementiner og mandariner

Mandarinerne er den oprindelige frugt, og stammer fra Kina. Klementinerne er derfor en mandarin sort. Mandarinerne gror på træer, og sammenhængen med klementinerne opstår i Frankrig.

Her fremavlede præsten Père Clément en ny sort af mandariner, og de fik navnet klementiner. Altså opkaldt efter den franske præst. Formålet med de fremavlede klementiner var at få en sort uden helt så mange kerner som den oprindelige mandarin.

Mandarin eller klementin smager generelt mindre syrligt end en almindelig appelsin, og alle tre indeholder en del vitaminer. Herunder et højt indhold af C-vitaminer.

Men hvad er forskellene så egentlig, ud over antallet af kerner?

Forskellene

På udseendet ligner de hinanden, så man skal under skrællen.

For det første er det ofte væsentligt nemmere at pille en mandarin end en klementin. Det er fordi, at skrællen på klementinerne simpelthen er tyndere, og derfor sværere at løsne fra frugten.

På mandarinerne vil du ofte opleve at skrællen er så tyk, at den næsten kan fjernes på en gang.

Klementinerne har dog den fordel at de stort set ikke indeholder kerner. Du finder dem sågar helt uden kerne, og altid med ganske få. Mandarinerne derimod, vil tit indeholde en god portion kerner. Klementinerne er normalvis også en smule sødere i smagen end mandarinerne.

Farven på skrællen kan også være en indikator. Her vil du opleve at mandarinen er en anelse mere mørk og orange i farven.

Størrelsen på klementiner og mandariner er varierende fra sort til sort, så her kan du altså ikke se forskellen.