Af Redaktionen   Kilde: Norsk TV2

Specielt her i det mørke efterår elsker vi, at tænde stearinlys, men de forurener indeklimaet lige så meget som at ryge indendørs, skriver norske TV2.

-Tændte lys og særligt lys, som får lov at brænde ned, danner mange sodpartikler. Lige så mange som vi ser ved moderat indendørs rygning eller ved svært forurenet byluft, siger Johan Øvrevik, der er chef for sektionen for luft og støj ved det norske Folkehelseinstitut.

Det kan især skabe luftvejsproblemer hos astmatikere og folk, der lider af lunge- og hjerte-kar-sygdomme.

Sådan kan du minimere sodpartiklerne:

  • Pust lyset ud, hvis det soder.
  • Klip vægen ned, for er den lang vil den også sode mere.
  • Stil lyset et sted hvor det ikke står i træk. Lyset soder mere i træk.
  • Skær kanten på bloklys ned, så lyset kan brænde jævnt.
  • Sluk lyset med en lyseslukker, det begrænser soden.
  • Luft ud umiddelbart efter du har slukket lyset.

Ifølge det norske Astma- og Allergiforbund er stagelys de største syndere, når det gælder sodpartikler. Dernæst kommer bloklys, hvor i mod fyrfadslys afgiver færrest af de skadelige partikler.

Vil man gerne skabe hyggestemning, der er garanteret fri for skadelige partikler og irriterede slimhinder, anbefaler eksperterne, at man i stedet tænder led-lys i stuen. Hverken det norske Folkehelseinstitut eller Astma-Allergi Danmark ønsker dog at advarer mod at tænde stearinlys, men Johan Øvrevik råder til at bruge de levende lys med måde og ikke fylde hele stuen med stearinlys.

Vil du gerne tænde lys, men samtidig passe på indeklimaet, kan du anskaffe dig en lyseslukker eller slukke lyset med fugtige fingre frem for at puste det ud. Det mindsker udledningen af partiklerne.