Af Sabina Schmidt

Omkring to millioner hjem har nu en røgalarm, viser ny undersøgelse. Men særligt et sted halter det – det er hos de unge.

Danskerne er overordnet blevet bedre til at forebygge brandulykker i eget hjem. Men dette er også særlig vigtigt, her hvor julen står for døren.

For der er nu omkring to millioner danske husstande, hvor der hænger mindst én røgalarm. Det er 100.000 flere end i 2014, viser fra TrygFonden og Beredskabsstyrelsen.

75 procent af de danske hjem har dermed nu en røgalarm

Det er en glædelig udvikling, fortæller René Højer, der er programchef i Trygfonden.

– Der sker mere end 60.000 brande i de danske hjem hvert år. Har du ikke en brandalarm, bliver du ikke advaret mod, at der er ild i noget.

– Vi ved, at rigtig mange danskere slukker en brand selv, så det gør det endnu mere vigtigt, at man har en røgalarm, siger René Højer.

I knap ni ud af ti tilfælde slukkes branden i private hjem uden assistance fra brandvæsenet.

Undersøgelsen viser også, at det særligt er unge mellem 18 og 34 år og personer, der bor i lejlighed, som udgør den sidste fjerdedel, som ikke har en røgalarm.

Netop de unge forsøger TrygFonden nu at fange med en kampagne på sociale medier.

Ofte er det nemlig ikke et bevidst fravalg, at de unge halter efter.

– Der er sikkert mange bud på det, men man kunne forestille sig, at når man flytter hjemmefra og skal etablere sit hjem, så er der mange ting man skal huske og have styr på, siger René Højer.

– Der er en røgalarm måske ikke så stor i de unges bevidsthed, og det prøver vi så at gøre noget ved.

Brand i hjemmet opstår i en tredjedel af tilfældene på grund af levende lys, mens elektriske apparater og glemte ting på komfuret også er hyppige årsager.

Derfor opfordrer Beredskabsstyrelsen til, at man er særligt opmærksom på brandfare i de kommende vintermåneder, hvor december er den måned med flest brande i Danmark.

I 2019 omkom 49 personer i en brand i Danmark, hvilket er det laveste antal i flere årtier.

I langt de fleste tilfælde skete det i hjem, hvor der ikke var opsat røgalarmer.