Af Redaktionen

Plan & Byudviklingsudvalget har netop godkendt en ny lokalplan, som åbner for, at European Energy kan etablere et Power-to-X-anlæg på Mådevej. Her skal strøm fra forsøgsmøller omdannes til brint, som skibe i havnen skal bruge i stedet for diesel.

-Det her er endnu et konkret eksempel på den grønne vej, vi går i Esbjerg Kommune, hvor vi arbejder målrettet på at kunne udnytte den forventede ekstra vindmøllestrøm i elnettet. Derfor skal vi også være fremsynede i udviklingen af erhvervsområder, så det er attraktivt at slå sig ned her for de virksomheder, der kan omdanne el til andre produkter, som kan hjælpe os i omstillingen af vores samfund, siger formanden for Plan & Byudviklingsudvalget, Henning Ravn.

Brint til skibe i havnen

Netop to af forsøgsvindmøllerne i Måde er omdrejningspunktet for European Energys nye PtX-anlæg, for det er strøm herfra, der skal omdannes til brint, som kan drive et mobilt anlæg med brændselsceller, som skal lave strøm. En stor del af produktionen bliver derfor aftaget af Esbjerg Havn, hvor skibene kan koble sig til anlægget, så de ikke forurener, når de ligger i havnen. Løsningen spiller godt sammen med Esbjerg Havns bæredygtige ambitioner.

-Vi har klare planer for, hvordan og hvornår vi skal sikre en carbonneutral havn, og med tilgangen til brint tager vi et kæmpe skridt i den grønne retning siger Dennis Jul Pedersen, direktør for Esbjerg Havn.

Også hos European Energy er de glade for, at lokalplanen nu er på plads, så firmaet kan tage de næste skridt i etableringen af PtX-anlægget.

-Vi er utrolig glade for dette vigtige skridt til etablering af vores første PtX-anlæg. Anlægget i Esbjerg skal bl.a. teste fremtidens PtX-anlæg og give værdifuld viden om produktionsoptimering og sektorkobling til gavn for den grønne omstilling,” siger Rene Alcaraz Frederiksen, der er ansvarlig for projektet hos European Energy.

Emil Vikjær-Andresen, der er chef for PTX hos European Energy, tilføjer:

-Vi sætter stor pris på samarbejdet med Esbjerg Kommune og Esbjerg Havn, der har muliggjort, at vi kan bygge et af Danmarks første PTX-anlæg helt uden støttemidler. Det er vores ambition, at anlægget ved Mådevej skal danne skole for mange flere støttefri anlæg.