Af Sabina Schmidt

Gennem hele jubilæumsåret for Genforeningen har bussen kørt rundt i Danmark for i fællesskab med lokale skoler og/eller gymnasiale uddannelser at udarbejde digitale produkter om Genforeningen.

Med Genforeningsbussen 2020 sætter formidlere fra Museum Sønderjylland og Grænseforeningen fokus på tre forløb til udskolinger og gymnasiale uddannelser om Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark i 1920. Klasserne har inden Genforeningsbussen ankomst arbejdet med forskellige tekster, analyser og materialer ud fra det forhåndsvalgte forløb. Det er blandt andet matematiske udregninger og spørgeteknikker.

Nu kommer bussen så, og eleverne skal tage alt deres forhåndsarbejde og omdanne det til digitale produkter som for eksempel en grænseforudsigelse, tidslinje og interview med personer fra både det danske mindretal og det tyske.

Genforeningsbussen 2020 er en festlig, tværfaglig og tankevækkende markering af den mest vidtrækkende enkeltbegivenhed i Danmark i det 20. århundrede – og et afsæt til at reflektere over Europas nuværende udfordringer, konflikter og muligheder for fredelig sameksistens og demokrati.

Genforeningsbussen 2020 er, af præsidiet for Genforeningsjubilæet, udnævnt til at være et af jubilæets fyrtårnsprojekter.

Genforeningsbussen gør stop ved

Vitaskolen Bohr i Esbjerg den  30. november 2020

Spangsbjergskolen i Esbjerg den 1. december 2020

Rørkjærskolen i Esbjerg den 2. december 2020

Fanø Skole i nordby på Fanø den 3. december 2020

Ansgarskolen i Ribe den 4. december 2020