Af Redaktionen

Internationalt samarbejde og betydning for nordisk malerkunst – Ribe Kunstmuseum genåbner med stor, ny udstilling om kunstneren Georg Jacobsen

Bemærk kort udstillingsperiode: Fra 21.4.-6.6. viser Ribe Kunstmuseum udstillingen ’Billedbyggeren. Georg Jacobsen og den konstruktive kunst’. Udstillingen er produceret og kurateret af Ribe Kunstmuseum, og rejser efterfølgende videre til Fuglsang Kunstmuseum og Trondheim Kunstmuseum.

En dansker med internationale samarbejdspartnere

Fortællingen om den danske kunstner Georg Jacobsen (1887-1976) er en fortælling om kunstnerfællesskaber i Paris, om billedopbygning og om at præge en ny generation af kunstnere. Vi befinder os i Paris. Året er 1920, og den danske arkitekt, maler og møbelkunstner Georg Jacobsen (1887-1976) er netop begyndt at besøge mexicaneren Diego Rivera i 26 Rue du Départ i Montparnasse. Her er også svenske Otte Sköld, norske Alf Rolfsen, russiske Angelina Beloff og brasilianske Pedro Luiz Correia de Araújo – for ikke at tale om Jacobsens landsmænd Ellen Fischer og

Adam Fischer. Gruppen har fundet sammen gennem en fælles interesse om at analysere kunstværker fra middelalderen og renæssancen – samt at have den franske maler Paul Cézanne som idol. Georg Jacobsen er teoretikeren og nedskriver de fællestræk for kunsten, som de i samarbejde når frem til. Og da han i 1935 ansættes på Statens Kunstakademi i Oslo, er det for at undervise de studerende i ’billedbygning’.

Værker fra ind-og udland

Ribe Kunstmuseum ejer selv værker af Jacobsen, og med denne udstilling sættes de for første gang i sammenhæng med det internationale kunstnermiljø i 1920’ernes Paris. Ophængningen består af i alt 111 værker fordelt på skulptur, maleri og grafik fra Nasjonalmuseet i Oslo, Nordnorsk Kunstmuseum i Tromsø, Trondheim Kunstmuseum, Statens Museum for Kunst, Fuglsang Kunstmuseum, Louisiana, Kunstmuseum Brandts, KUNSTEN, ARoS, Randers Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum samt en række norske og danske privatsamlinger. En del af værkerne har ikke været udstillet i Danmark siden 1960’erne. Værkudvalget er sammensat i tæt samarbejde med Lars Fog-Poulsen, der også har bidraget med viden til udstillingen.

Stort katalog, kunsttryk og nyt undervisningsmateriale

I forbindelse med udstillingen er der udgivet et større og rigt illustreret katalog, hvor Georg Jacobsens kunst udfoldes gennem seks artikler. Bogen kan købes i museets butik og webshop og butik for 198 kr. Ligeledes er der blevet produceret to eksklusive kunsttryk, det ene som en fuldstørrelse gengivelse af maleriet Haren (141 x 77 cm). Til Mat-C hold på VUC, HF og STX har vi i forbindelse med udstillingen udarbejdet et helt nyt undervisningsmateriale i samarbejde med lektor Klaus Nielsen. Det kan downloades gratis fra museets hjemmeside.