Af Sabina Schmidt

13.395.392,50 kroner blev indsamlet på blot en time, da Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet sammen med en række kampklare erhvervspaneler landet rundt samlede ind til årets Julehjælp. Dagens indsats har stor betydning for, hvor mange af de godt 15.069 ansøgere Dansk Folkehjælp kan tilbyde hjælp til en god jul. Pengene går til enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år, som ikke har råd til at holde jul.
I alt havde 180 erhvervsfolk fra virksomheder over hele landet tilmeldt sig som indsamlere for Dansk Folkehjælp. Ligesom sidste år mødte deltagerne op i de lokale erhvervspaneler med stakkevis af visitkort fra samarbejdspartnere, leverandører og konkurrenter.

Det handler om at kunne rykke hurtigt i løbet af den time, indsamlingen står på. Motivationen blandt de deltagende virksomheder var stor for at hjælpe de udsatte familier, så de og deres børn kan få en god jul.

Traditionen tro var et stærkt nationalt erhvervspanel samlet i København og ligeså i Aarhus, mens der var lokale indsamlinger i Aalborg, Frederikshavn, Aars, Hjørring, Kolding, Roskilde, Næstved, Gentofte, Vinde Helsinge, København samt på Lolland Falster.
Ansøgningen til årets julehjælp lukkede d. 30. november, og ansøgertallet nåede i år en kedelig rekord – 15.069 børnefamilier har søgt om Julehjælp i 2020, hvilket er en stig på godt 400 familier i forhold til sidste år. En ting står klart: coronakrisen er en afgørende del af forklaringen på det rekordhøje ansøgertal.

Hverdagen har siden pandemiens indtog i Danmark ændret sig for samtlige danskere, men for udsatte og fattige familier har den nye hverdag været særlig hård. Det har Dansk Folkehjælp bl.a. kunnet se på ansøgertallet til både Konfirmationshjælp, Skolestarthjælp og Feriehjælp, hvor ansøgertallet ved sidstnævnte steg markant i sommeren 2020.
Pandemien sætter også sit tydelige præg på årets Julehjælp, hvor mange af ansøgerne direkte er påvirket af krisens omfang.
Dansk Folkehjælp er landets største formidler af Julehjælp til fattige og udsatte børnefamilier, og organisationen har de sidste 13 år hjulpet op mod 81.400 familier med at få julen til at hænge sammen.