Af Redaktionen Foto: PR

Januar har været usædvanligt varm i Esbjerg og februar ualmindeligt våd. det har givet gode forhold for flisepest til gene for mange af de esbjergensiske husejere. Få fagmandens tips til bekæmpelse af pesten og vedligehold af fliserne.

Mildt og fugtigt vejr med en del sollys var kendetegnende for januar, der i Esbjerg blev hele 3,5 grader varmere end samme måned sidste år, mens februar, der har været den næst vådeste nogensinde, bød på hele 135 mm nedbør i kommunen. Det har givet optimale betingelser for den hårdføre krydsning mellem svamp og alge, vi kalder flisepest eller lav, og det kan være en lang og sej kamp at komme dem til livs.

– Flisepest trives bedst ved høje temperaturer, og når der både er lyst og fugtigt øges væksten. Selvom de små moslignende gevækster ikke er decideret skadelige for fliser eller sten, vil de fleste husejere gerne have bugt med dem, og uanset hvilken metode, man bruger, gælder det om at vedligeholde fliserne løbende fx ved at feje med sand og en hård kost, siger Kim Tang, der er fagkonsulent og landskabsarkitekt hos Danske Anlægsgartnere.

Esbjergenserne hader det som pesten

Virksomheden Nanostone er blandt dem, der rykker ud og hjælper esbjergenserne med at bekæmpe flisepesten hvert forår, og de oplever frustrationerne over det gentagne bekæmpelsesarbejde.

– Flisepest kræver et stort arbejde at holde nede, og det kommer igen år efter år. Efter en så mild vinter, som vi har haft år, er pesten foran på point, og det kræver en del arbejde at komme den til livs, fortæller Viggo Mouritzen, der er Nanostones driftsleder i Sydjylland.

Ifølge Viggo Mouritzen kan man dog selv gøre meget for at komme flisepesten til livs. Han anbefaler følgende råd til at få bugt med pesten og holde den nede.

Start tidligt på sæsonen

Gå i gang med at fjerne pesten allerede i det tidlige forår, så flisepesten ikke spreder sig for meget. Senere på sæsonen kan solen være din ven i kampen mod organismen, da fuld sol kan udtørre den. Desværre kan solen ikke klare alt arbejdet, hvorfor man er nødt til at begrænse pesten tidligt på sæsonen.

Undgå højtryksrenseren

Det kan være fristende at spule flisepesten væk med en højtryksrenser, men den hårde vandstråle sliber overfladen på fliserne og gør den ru. Det gør det kun endnu nemmere for pesten at få fodfæste og vokse. Derfor er det mest skånsomme og langtidsholdbare at vaske fliserne med professionel fliserens designet til formålet.

Giv fliserne behandling

Når fliserne er blevet renset, kommer man langt med at give dem efterbehandling. Med imprægnering kan optagelsen af fugt i fliserne reduceres med helt op til 85 procent, og dermed bliver det svært for flisepesten at slå sig ned eller blomstre op igen. Efterfølgende kan man så også nøjes med mindre omfattende vedligehold.