Af Jan Poulsen

På et pressemøde i dag blev der langt om længe givet tilladelse til lempelser og langsom genåbning af detailhandelen og udendørs aktiviteter.

Nord- og Vestjylland får afgangselever tilbage i skolerne. På landsplan bliver der åbnet for dele af detailhandlen og udendørs aktiviteter.

Regeringen, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten er blevet enige om en delvis genåbning af samfundet, når de nuværende restriktioner udløber søndag den 28. februar. Genåbningen følger de anbefalinger, som regeringens eksperter og myndighederne præsenterede mandag. Siden har Folketingets partier forhandlet en politisk aftale på plads, der træder i kraft fra 1. marts.

 

– Det er en genåbning, der stiller sig på det fundament, som eksperterne har givet os. Det betyder, at vi kan åbne store dele af detailhandlen, udendørs kulturinstitutioner og udendøres idrætsliv, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Aftalen, betyder, at der bliver indført en række lempelser af de nuværende restriktioner, mens andre restriktioner forlænges indtil videre. Dette kommer ikke uventet, da smitten stadig florerer i samfundet.

På landsplan gælder det fra 1. marts, at butikker under 5.000 kvadratmeter kan åbne, udendørs idræts- og fritidsaktiviteter kan foregå med op til 25 deltagere, og udendørs kulturinstitutioner kan åbne, mod at gæster fremviser en negativ coronatest, der er højst 72 timer gammel.

På skoleområdet ligger genåbningen også op af anbefalingerne. I Nordjylland og Vestjylland kan afgangselever på grundskoler, ungdomsuddannelser og efterskoler på mandag komme tilbage i skole. Den lempelse skal ledsages af mere udbredt testning af eleverne. Afgangselever i resten af landet må vente indtil tidligst 15. marts.

 

– Vi er gået præcist så langt, som myndighederne anbefaler os, at vi kan gå uden at belaste sundhedsvæsenet for meget, siger Nick Hækkerup.

 

Det er desuden en del af aftalen, at der frem mod 15. marts og 6. april skal kigges på, om der er flere landsdele, hvor uddannelsesinstitutioner kan blive omfattet af genåbningen i form af, at afgangselever kan vende tilbage til fysisk undervisning.

 

– Den 15. marts ser vi allerede ind i, at de næste regioner får mulighed for at åbne mere på uddannelsesområdet, hvis smitten ikke udvikler sig i forkert retning. Næste ryk kommer så den 6. april. Logikken bag det er at se hvordan det udvikler sig. For smitten kan alt andet lige stige på ryggen af de lempelser, vi præsenterer i dag, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) på pressemødet.