Af Redaktionen

 – Tre Hot rods og en enkelt kassevogn fra dens stockholmske lokalafdeling af Swedish Street Rod Association havde i går fredag, valgt at tage turen til ”Mennesket Ved Havet” fra det europæisk EuroNats 2022-træf med godt 110 biler samlet i Vingsted. Fredag var programfri dag, men i dag lørdag drager de mange biler samlet på Road Tour videre ad de østjyske landeveje.

Det tilfældige møde på P-pladsen blev optakten til nogle hyggelige timer, som også kom til at inkludere en fælles frokost på Restaurant Sydvesten sammen med Bjørn og Lena (i den hvide kassevogn), Kenneth og Annika (i den røde Hot rod), Peter og LI (i den kobberfarvede Hot rod) og Göran og Wivi (i den orange Hot rod). Under frokosten var der rig lejlighed til både at få en snak om bilerne, Hot rod-kulturen og Esbjergs mange omstillinger fra Danmarks største fiskerihavn, over olie, gas til vind og til fremtidens Power to X.

De fire svenske biler fra Stockholm er alle udstyret med V8 benzinmotorer på godt 6L – og som yder på den pænt på den gode side af 400-500Hk.

Den ældste af bilerne var oprindeligt en Ford; men gamle mr. Ford ville nok have noget besvær med at genkende det oprindelige køretøj, som forlod fabrikken tilbage i 1932.

Køretøjet var for nogle år tilbage et smut i USA, hvor hele 38 stater blev besøgt på en 33.600 km lang tur. Bilen har i dens nuværende form rundet 160.000 km.

Under turen fra Stockholm havde de fire vennepar – og deres formidable køretøjer – først en overnatning i Jönköping og siden i Køge, inden målet i Vingsted blev nået i forgårs. Efter turen til Esbjerg, returnerede alle træffet i Vingsted. 

Ud over Sverige er Hot rod-kulturen er meget udbredt i Canada, USA, England og Australien. I begyndelsen af juli deltog vennerne f.eks. i et internationalt træf med 315 biler fra hele Europa samlet på Gotland. I sommersæsonen kører de fleste af vennerne 5.000-7.000 Km – med tiden brændstofpriser er det ikke en helt billig fornøjelse; men som én af deltagerne lakonisk udtrykte det: ”Smile per Mile!”

Efter frokosten lykkedes det at få tilladelse til et smut bag hegne på Esbjerg Havn, så gæsterne kunne få et indtryk af, hvor de egentlig var, inde de blev ledsaget ud forbi Sydhavnen med klargøringen af de mange dele til vindmøllerne og videre ud til Motorvejen, hvor de fortsatte på egen hånd østover, efterladende deres lokale Esbjergguide med den meget fornøjelige, dybe rumlen af fire V8’ere under acceleration ned ad tilkørselsrampen.

Hot rod:
– er typisk gamle, klassiske, amerikanske eller engelske biler, som strippes helt ned til chassisrammen, genopbygges efter egen smag og behov, og – sidst men ikke mindst – ilægges store, højtlydende motorer. Alt sammenmed henblik på acceleration og / eller topfart.