Af Redaktionen     Foto: AAU

I takt med at vindmøller bliver større og større, skal udstyr til at etablere og hejse møllerne naturligvis følge med. Et nyt projekt støttet med over ni millioner kroner af Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) skal gøre det muligt at hejse over 200 meter høje vindmøller ved at benytte fibertov frem for stålwirer. AAU Energi i Esbjerg skal bidrage med viden om fibertovets holdbarhed, blandt andet ved brug af kunstig intelligens og elektronisk monitorering.

I et EUDP-støttet projekt skal forskere på AAU Energi i Esbjerg blandt andet gøre det muligt at udregne udmattelse i fibertov, forklarer lektor Petar Durdevic:

– Vi overvåger fibertovets styrke ved hjælp af kunstig intelligens og maskinsyn. På den måde kan vi udvikle en algoritme, som kan estimere tovets tilstand og holdbarhed og dermed hvor lang levetid, det har.

Mere konkret bruger forskerne kameraer til at scanne fibertovet. Billederne analyseres i realtid og giver på den måde en meget præcis og detaljeret overvågning af tovet. Teknologien understøtter desuden et stigende behov for forebyggende vedligeholdelse, hvor man forudser behov for reparation og vedligeholdelse, inden udstyr går i stykker.

– Når vi ved endnu mere om fibertovets holdbarhed, som afhænger af blandt andet tovets tykkelse, temperatur og eksponering af UV-lys, kan vi definere en passende sikkerhedsfaktor på fibertov til kranløsninger og dermed hvor meget tovet kan holde til. Det er afgørende for at kunne bruge fibertov til at hejse kæmpevindmøller med, siger Petar Durdevic.

Projektet er et samarbejde mellem AAU Energi i Esbjerg, fibertovvirksomheden Dynamica Ropes og kranvirksomheden Liftra.

– Det her er et vigtigt bidrag til at modne vindmølleteknologien yderligere og på den måde gøre det muligt at etablere større og mere energieffektive vindmøller. Ved at bruge fibertov i vores kransystemer bliver det billigere at installere og vedligeholde høje vindmøller, særligt i svært tilgængelige områder som eksempelvis bjergområder, men det vil også åbne op for at installere høje møller i blandt andet Afrika, forklarer Per Fenger, administrerende direktør i Liftra.

Projektet forventes afsluttet i 2025.