Af Lenette Højland   Fotos Poul Helt

Naturvejleder, billedkunstner og forfatter, det er nogle af de ord  man kan sige om 47 årig Marco Brodde fra Fanø.

Marco er opvokset i Esbjerg, hvor hans interesse for dyr og natur kom i et krat forenden af den vej han boede på. Til sin konfirmation fik han en kikkert, så han kunne studere fugle og det gjorde han gerne ved Sædding strand, et sted han tilbragte meget tid. Det var også her at fik interessen for truede dyr.

Vi besøgte ham i Nordby i hans idylliske stråtækte hus hvor han bor, her har han også sit atelier på 1 sal, hvor han  formidler Vadehavet igennem hans tegninger, malerier og grafiske tryk hvor fuglene er en stor del af det han laver. Marcus har et stærkt bånd til Vadehavet, hans passion for mødet imellem mennesker og natur har en kulturhistorie han brænder for. Han har udstillet sine værker flere gange, blandt andet har han udstillet på Fanø Kunstmuseum i Sønderho og på Johannes Larsen museet i Kerteminde.

-Inspirationen kommer i nuet, vejret er omskifteligt på nogen gange få sekunder, alt bliver fanget på et øjeblik når man sidder i naturen og skal fortolke det troværdigt og levende. Stemningen og tilstedeværelsen skal kunne mærkes på mine billeder, fortæller han næsten eventyr agtigt. – Jeg elsker den åbne himmel, at mærke naturen og være en del af den, alle burde have den oplevelse og mærke moder jord helt tæt på, jeg har et motto som jeg ofte bruger og det lyder sådan `alle børn har ret til krat `, det kan ikke siges bedre og mere oprigtigt, vi skal alle bruge det vi har lige udenfor døren – nemlig naturen.

Marco har været ansat som naturvejleder ved Fiskeri og Søfartsmuseet i tilbage i 2001 – 2003, inden da tog han en uddannelse som lærer, hvor biologi og billedkunst var hans linjefag og store interesse.

I dag er han ansat ved Fanø Kommune og her er målgruppen blandt andet Fanøs skolebørn og mindre børn fra daginstitutioner. Her har Marco et samarbejde med diverse lærer, hvor han tilbyder sin hjælp med hans viden og læren om naturen. – det er så spændende, mindre børn sluger det hele og de er så åbne overfor at høre og at lære alt om naturen, det er en gave vi har og som vi skal bruge på alle tænkelige måder og det er min passion at formidle det så alle får en forståelse, og en viden om hvordan vi kan bruge naturen uden at skade den, siger han fuld af entusiasme.

-Der er jo ingenting der erstatter at være ude i naturen selv, det gør hverken bøger eller tv programmer, den følelse kan man kun finde ved at være lige midt i den, den gode stemning ved at gå langs vandet med rusk i håret, en tur i skoven, op over klitterne eller stemningen omkring et bål, det skal mærkes og fanges, intet mindre siger Marco med et glimt i øjet.

Marco er også repræsentant for Dansk Ornitologisk Forening hvor han sidder i bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet. Marco er blevet tildelt en observatørpost, hvor han på vegne af de grønne organisationer samles med regerings repræsentanter fra Holland og Tyskland. De tre lande har igennem 40 år, arbejdet sammen om at passe på og beskytte Vadehavet.

Når man skriver forfatter, har Marco blandt andet udgivet 2 kunst bøger Horisontlinjer og Moment.

Vi er på KomEsbjerg glade for at Marco Brodde nu er en del af vores fremtidige klumme skribenter, og vi glæder os til at høre mere om Fanø, Vadehavet og generelt hvad der ellers ligger Marco på hjertet.