Af Redaktionen

Cremet, lækker og lys mælkechokolade er en af de mest elskede chokoladeformer i verden, selvom den er fyldt med sukker og er ret så fedende. Det har aldrig været nogen hemmelighed, at lys mælkechokolade ikke er så sund som sin modpart – den mere bitre mørke chokolade, der er kendt for at være ganske sund. Men det bliver der nok rådet bod på i fremtiden.

For nu har flere videnskabsmænd og forskere nemlig skabt en helt ny type mælkechokolade, der indeholder mange af de gode ting, som man kan finde i mørk chokolade, heriblandt masser af antioxidanter.

Og mælkechokoladen bevarer oven i købet sin normale smag, skriver flere medier heriblandt The Times og Metro.

Forskningen omkring den nye mælkechokolade er blevet præsenteret ved konferencen ”American Chemical Society 2020”

Den nye, sunde mælkechokolade med højt indhold af antioxidanter kan ifølge forskernes undersøgelse skabes ved at genbruge madrester, der ellers ville gå til spilde. Og det drejer sig f.eks. om kaffegrums, kasserede teblade samt jordnøddeskaller.

De landbrugsmæssige affaldsprodukter er ifølge forskerne fra North Carolina State University en guldmine af antioxidanter, der kan modvirke betændelse og beskytte mod visse kroniske sygdomme.

I en pressemeddelelse fortæller ernæringsprofessor Lisa Oehrl Dean, at ideen til projektet startede med, at man begyndte at teste forskellige former for landbrugsaffald for bioaktivitet, især jordnøddeskaller.

Skallerne fra jordnødder bliver normalt smidt ud, når man har afskallet nødderne, når de skal bruges til at lave peanutbutter eller andre produkter. Skallerne indeholder faktisk 15 procent fenolforbindelser, der er fyldt med antioxidanter.

Ved at knuse dem til pulver og tilsætte dem i mælkechokolade, var forskerne i stand til ikke alene at gøre chokoladen mere nærende og sund, men også at dæmpe den bitre smag fra antioxidanterne.

Forskerne afprøvede deres nye mælkechokolade på et panel af smagsdommere, der fik udleveret forskellige versioner af chokoladen med forskellige mængder fenol i. Forskerne fandt frem til, at den mælkechokolade, der havde otte procent fenol/antioxidanter, havde den bedste smagsbalance og struktur. Det er faktisk mere end i mørk chokolade.

Mere end halvdelen af panelet foretrak lige netop mælkechokoladen med otte procent fenol/antioxidanter, selv i forhold til den helt almindelige mælkechokolade.

Der er altså håb forude om bedre sundhed for folk, der elsker mælkechokolade.