Af Lene Memborg   Foto: Poul Helt  

I går aftes vedtog Esbjerg Byråd en opdateret version af det 37 år gamle gågaderegulativ for Kongensgade og sidegaderne. Det blev vedtaget i enighed, men ikke helt uden kommentarerer fra Borgerlistens side.

Gågaderegulativet for Kongensgade og sidegaderne udstikker nu klare retningslinjerne for gågadens æstetik, og hvordan aktiviteter som eksempelvis ude-servering og gade-salg fremover skal foregå.

Byrådet har tidligere vedtaget, at bylivet i Esbjergs bymidte i Kongensgade-området skal være lige for alle, og derfor er gademiljøet omdannet sådan at der er fokus på ophold, ude-servering, gade-salg, aktiviteter og leg. Men i december sidste år valgte Esbjerg Byråd at offentliggøre forslaget til gågaderegulativet under navnet ”Mere liv i Esbjerg bymidte”, og materialet, der er udarbejdet i et tæt samarbejde imellem Esbjerg City og Esbjerg Byforum, kom i høring to gange.

Blandt andet medførte anden høring en del bemærkninger og ønsker om alt lige fra varekørsel, genbrug, sortering af plastik, placering af by-inventar, vareudstilling i aktivitetszoner, citypedeller, parkeringspladser og ikke mindst flere skraldespande, fortalte formanden for Teknik & Byggeudvalget, Søren Heide Lambertsen (S). Han konstaterede samtidig, at hørings svarene ikke har medført ændringer i det nye gågaderegulativ og at svar om trafikforhold og parkering er omfattet af den nye trafikplan for indre by.

Gågaderegulativet har været igennem tre udvalg, og det gik fint igennem ved de første to hvorimod Borgerlistens Henrik Vallø tog forbehold i økonomiudvalget. Han forklarede det således; – Når man læser indsigelserne fra primært de erhvervsdrivende i og ved gågaden, så er der ros – ikke mindst til gågadens nye udseende, men også en del bekymringer. Især parkering er et emne i indsigelserne. For i forbindelse med sidegadernes renovering er der forsvundet rigtig mange p-pladser og det er der også i forbindelse med flere større boligbyggerier inde i midtbyen, lød det fra Vallø. Derudover er der mange bekymringer omkring pullerterne fra de erhvervsdrivende. -Det er for mig et fuldstændigt unødvendigt onde at belemre vores aktive detailhandlende med, sagde Vallø, der også bad om en diskussion om holdningen til el-løbehjul, der i disse tider findes til udlejning i de fleste  større byer og derudover bad han om at man i højere grad end tilfældet er med gågaderegulativet lytter til indsigelser, når planer og andet kommer i høring ikke mindst blandt byens borger.