Af Redaktionen

Flokken af de skønne gorillaer fra Givskud Zoo er endnu engang blevet udvidet, denne gang er det Kahla der er blevet mor.

Næsten helt royal

På Dronning Margrethes fødselsdag torsdag den 16. april 2020 blev flokken af gorillaer i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA forøget med en lille ny en. 

– Vi må nok sige, at det kom lidt som en overraskelse. Vores seneste drægtighedstest på Kahla var negativ, og man kan ikke se på en gorilla, om den er drægtig. Men det er absolut en glædelig overraskelse, siger direktør i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA, Richard Østerballe.

Født ude i anlægget
Selve fødslen af det nyeste medlem i flokken var også lidt af en overraskelse. Den foregik nemlig ude i det store anlæg i løbet af dagen den 16. april 2020. 

– Da dyrepasseren lukkede flokken ind, kom hunnen Kahla gående bagerst – og hun bar på en lille nyfødt unge. Det så vist rigtig fint ud, da hun kom bærende på den lille, for lige bagved gik vores unge han Yeba med en hånd på Kahlas skulder. Så den nybagte mor blev fulgt ind i stalden. Nok mest fordi Yeba er utrolig nysgerrig og bare gerne ville se og røre den lille, fortæller Richard Østerballe og tilføjer:
– Vi har aldrig oplevet, at gorillaerne føder udenfor, de plejer at gøre det om aftenen og natten, hvor der er ro indenfor i stalden.

Fokus på Kahla               
Den lille gorillaunge er nu lidt over en måned gammel. Fordi der altid er en risiko for, at nyfødte unger ikke overlever, er nyheden ikke blevet delt før nu.
Sidst, Kahla fik en unge, var i januar 2019. Og her døde ungen af uvisse årsager nogle uger efter fødslen.
Dyrepasserne har i den seneste måned holdt godt øje med mor og unge. Og de virker til at trives.

– Ungen virkede tidligt meget stærk og kunne holde sit hoved. Og den dier rigtig fint nu. Så vi håber, at den klarer sig, siger Richard Østerballe og tilføjer:

– Der er i hvert fald gode odds, for selvom Kahla ikke har opfostret en unge før, har hun vist sig at være en god mor, som tager sig godt af ungen. 

Svært at spotte køn
Moren har faktisk passet så godt på ungen, og holdt den så tæt ind til sig, at det i de første fire uger var meget svært for parkens dyrepassere og dyrlæge at spotte kønnet på ungen.

– Vi går jo ikke ind til gorillaerne og tjekker kønnet. Så moren er lige nødt til at dreje ungen på et tidspunkt, hvor vi er heldige at få et glimt mellem benene. Og her har det vist sig, at ungen er en hun, fortæller Richard Østerballe.

Med ungens ankomst er der nu en flok på ni gorillaer i GIVSKUD ZOO – ZOOTOPIA – sølvryggen Kipenzi, hunnerne Minnie, Chuma, Kahla og Mawenzi, den unge han Yeba og ungerne Nuru, Kijani og den nyfødte hun.