Af Lene Memborg 

Hyldest til 20 års lang og vigtig kamp for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge

Tine Bryld Prisen er netop blevet uddelt for syvende gang. I år gik prisen til den frivillige og sociale ungdomsorganisation Ventilen Danmark, der i 20 år har kæmpet for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge. Med prisen følger op til 500.000 kroner, og juryen udvalgte Ventilen Danmark blandt 109 indstillede kandidater.

Lille Vega dannede i år rammen omkring Tine Bryld Prisen, Danmarks store socialpris, som blev sat i verden i 2013, og som således er blevet uddelt for syvende gang. Line Kirsten Nikolajsen, der til dagligt er vært på P3 bl.a. på radioprogrammet Tabu, stod i spidsen for showet, hvor Marie Key og Karl William optrådte.

Prisen, som uddeles i samarbejde med TrygFonden, Plan-B og DR, består af op til 500.000 kr. Halvdelen af pengene er selve prisen, men vinderen har derudover mulighed for i dialog med TrygFonden og Tine Bryld Prisen at formulere et projekt, der kan udløse yderligere 250.000 kr. til udvikling af den vindende organisations aktiviteter. Hertil kommer den særlige statuette, som Leif Sylvester har skabt.

Hæder til 20 års vedholdende arbejde for at gøre ungdommen mindre ensom

I år gik prisen til Ventilen Danmark, en frivillig, social ungdomsorganisation, der arbejder for at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge, sprede viden om problemet og bryde tabuer. Også i Esbjerg kan du finde Ventilen, der holder til på Vindrosen, her mødes ensomme unge i alderen 15-25 år og de holder åbent hver anden onsdag og hver søndag. Bag Ventilens mødested i Esbjerg står en gruppe unge frivillige i alderen 18 – 30 år, der gør alt hvad de kan for at skabe nogle behagelige rammer i mødestedet, hvor der er mulighed for at hygge sig med andre unge. Ventilen arrangere en masse forskellige aktiviteter fx. filmaftner, spille aftner, gåture, cykelture, madaftner, cafeture og meget andet. Vi fik os en snak Formanden for Ventilen Esbjerg Rick M.H. Madsen, – Vi er glade for at Ventilen har vundet prisen, og det er da noget der skal fejres en lille smule, og det er da kun glædeligt med lidt mere fokus på Ventilen lokalt. – Men det kommer ikke til at ændre på hvordan det forgår i Ventilen Esbjerg, eller Ventilen for den sags skyld. Vi forsætter med at have fokus på ensomhed blandt unge og prøver at få tingene til at fungere så godt vi nu kan, men jeg ved fra flere af mine venner fra de andre Ventiler, at de har da fået det fejret lidt, så det skal vi da også.

-Jeg ved ikke helt hvad pengene kommer til at gå til, men jeg er meget sikker på at det kommer til at gå til de daglige ting i Ventilen. Hvilket mest er alle de aktiviteter, som vi laver i alle de forskellige Ventiler i landet, og så går der nok også noget til Kom-sammen, hvilket er en organisation under Ventilen, der også har fokus på ensomhed, men her tager man det mere fra et fysisk bevægelse og motions perspektiv.

-Vi har allerede et budget, men vi får måske lidt flere penge næste år, til at lave nogle større aktiviteter eller et projekt som vi synes kunne være spændende. Ihvertfald er det dejligt at det var Ventilen der løb med prisen slutter den glade formand.

Organisationen driver 22 lokale tilbud fordelt over hele landet, hvor de tilbyder et fælleskab rettet mod unge mellem 15-30 år, der føler sig ensomme. Her arrangeres forskellige hyggelige aktiviteter, hvor de unge kan tale om deres ensomhed, få trænet deres sociale kompetencer samt få øget deres selvværd i et trygt rum. Landsforeningen Ventilen Danmark blev stiftet i 1999, og fylder dermed 20 år i år, og er paraplyorganisation for alle de lokale tilbud.

Forebyggelse af ensomhed blandt unge er vigtigere end nogensinde før

Ventilen Danmarks arbejde for at gøre ungdommen mindre ensom er vigtigere end nogensinde før viser nye tal. De 16-29 årige er den aldersgruppe, hvor flest føler sig ensomme. 10-12 % eller ca. 120.000 unge mellem 16-29 år føler sig ofte eller altid ensomme, og det samme gælder for de herunder 9,1 % af danske gymnasieelever og 8 % af eleverne på erhvervsuddannelserne. På nationalt plan indsamler og udvikler Ventilen viden om ungdomsensomhed og redskaber til at forebygge og afhjælpe den. Alt sammen noget som de efterfølgende formidler via forskellige kanaler og driver nye projekter og tiltag ud fra, som kan være med til at hjælpe endnu flere ensomme unge.

Helte der tager kampen op

Gunvor Wibroe, der står i spidsen for prisudvalget, overrakte prisen til Ventilen Danmarks tidligere frivillige og nu formand, Michala Nielsen.I sin motivationstale, som kan læses i fuld længde herunder, begrundede Wibroe blandt andet overrækkelsen med følgende ord:

”Ikke alle helte bærer kapper. Men I ER helte, som i en destruktiv perfektheds-kultur tager kampen op mod et af tidens store tabuer, ensomhed. I ved, at den bedste medicin mod ensomhed er åbenhed, ærlighed og stærke fællesskaber.”

Michala Nielsen fra Ventilen Danmark udtaler følgende:

”Jeg har været frivillig i Ventilen i 10 år. I den tid har jeg ikke på noget tidspunkt været i tvivl om, at vi gør en forskel. Som frivillig i mødestedet i Roskilde har jeg fået lov at følge og støtte flere unge i deres ønske om, at komme ud af deres ensomhed. Jeg har mødt unge, der har oplevet Ventilen som et frirum, hvor de kunne være sig selv og skabe relationer med andre unge. Og jeg har set Ventilen vokse som organisation.

Nu viser prisen, at der også er andre, der har set os – og er enige i at vores arbejde er vigtigt. Det er jeg og vi enormt taknemmelige for. Både for æren og for pengene, der gør det muligt for os at gøre mere af det, vi gør i forvejen. Nemlig at knokle videre med at gøre ungdommen mindre ensom.”

109 indstillede kandidater

Ventilen Danmark blev udvalgt blandt 109 kandidater, som i år blev indstillet til Tine Bryld Prisen. Prisudvalget består foruden Gunvor Wibroe af Inger Bach, Katja Bergmann, Lea Bryld, Ida Koch, Jørgen Illum Frichke og Erik Valeur.

Idéen til at stifte prisen kom fra Plan-B og dennes bestyrelse, som Tine Bryld sad i fra bestyrelsens etablering i 2005 og frem til sin død i april 2011. Prisens hovedopgave er at give et skulderklap til ildsjæle, der kæmper for nye veje i det sociale arbejde.