Af Sabina Schmidt

Sund kost fører til færre hjertesygdomme og kræftdødsfald, viser studie med 100.000 danskere. Spis varieret, husk frugt og grønt på tallerkenen og undgå for mange søde sager. Det er nogle af de ti officielle kostråd, som de fleste danskere kender næsten alt for godt.

Helt nye data fra den såkaldte Herlev-Østerbro-undersøgelse viser, at personer, der følger rådene, lever længere end dem, der ser stort på dem.

– Selv om der har været en masse debat om, hvorvidt man skal følge kostrådene eller ej, så synes vi, at den her undersøgelse giver et meget stærkt belæg for, at der er noget hente ved at prøve følge dem, siger Peter Marckmann, der er læge med speciale i nyresygdomme ved Sjællands Universitetshospital.

– Man lever længere, får færre hjertesygdomme og mindre hjertedødelighed. Og vi ser også færre kræftdødsfald for den her gruppe, hvilket er ret markant, siger han.

Hele 43 procents dødelighed til forskel

Undersøgelsen er ifølge lægen en af de største europæiske undersøgelser, der belyser sammenhængen mellem kostvaner og dødelighed.

Den bygger på data fra 100.000 personer af begge køn og i alderen 20 til 100 år.

De personer, der ikke efterlevede de officielle kostråd og dermed havde de mest usunde 

Kostvaner, havde 43 procent højere dødelighed sammenlignet med de personer, som havde de sundeste kostvaner.

Her er kostrådene:

– Spis frugt og mange grøntsager

– Spis mere fisk

– Vælg fuldkorn

– Vælg magert kød og kødpålæg

– Spis mindre mættet fedt

– Vælg magre mejeriprodukter

– Drik vand.

– Spis mindre sukker

– Spis mad med mindre salt

– Spis varieret, og ikke for meget og vær fysisk aktiv

Kilde: Fødevarestyrelsen.

Så hvor meget kan man lægge til eller trække fra sin livslængde, hvis man henholdsvis følger eller ikke følger kostrådene?

– Det nærmeste man kan komme en letforståelig oversættelse er, at hvis vi blandt dem, der spiser sundt, oplever 100 dødsfald i en given tidsperiode, så vil der blandt dem, der ikke følger kostrådene, være 143 dødsfald – Altså 43 procent flere dødsfald.

– Det er en markant forskel. Så vi er altså oppe i en betydelig målestok, siger Peter Marckmann.

Du kan sagtens spise usundt en gang imellem

Det der overrasker lægen aller mest er, at det ikke kun er hjertesygdomme, som de sunde kostvaner holder fra døren. Det er også kræftsygdomme.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i de europæiske hjertelægers tidsskrift European Journal of Preventive Cardiology.

Bliver det hele ikke lidt kedeligt, hvis man skal overholde kostrådene uden at skeje bare en lille smule ud?

– Man kan sagtens leve kulinarisk interessant på en kost, der lever op til kostrådene.

– Vores undersøgelse viser også, at de personer, der læner sig op ad kostrådene, men som havde nogle små svinkeærinder, dem gik det næsten lige så godt for, som dem, der holdt sig meget tæt på kostrådene, slutter siger Peter Marckmann.