Af Sabina Schmidt

Nordjyllands Politis Dyrevelfærdssektionen vil fremover sigte flere købere af importerede hunde, hvis de ikke har registreret importen af hunden ved Fødevarestyrelsen, sådan lyder de kontante ord fra lederen af Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi, politikommissær Henrik Jensen.

Siden sommeren 2019 har politikredsens specialiserede Dyrevelfærdsenhed under Dyrevelfærdssektionen efterforsket i ulovlig hundehandel, og det viste sig hurtigt, at mange hunde, som sælges på salgsplatforme på internettet, var født og opvokset i udlandet.

Måden, som mange af de udenlandske hundehandlerne solgte hunde i Danmark på, var, at såkaldte værtsfamilier/stråmænd modtog hundene og solgte dem som påstået egen avl. Politiet har strafforfulgt mange af disse stråmænd på grund af manglende tilladelse fra Fødevarestyrelsen til import til handel med hunde. De udenlandske hundesælgere har nu sværere ved at finde stråmænd, hvorfor de er blevet nødsaget til at skifte strategi.

Men den nye strategi er nu, at man som hundekøber kan få leveret en udenlandsk hund til sin hoveddør, oplyser politikommissær Henrik Jensen, der siger:

-Køber har ikke en chance for at vide, hvordan den hund, de får ind af døren, har haft det, og hvordan hunden er.

Derfor vil enheden i samarbejde med Fødevarestyrelsen begynde at kigge på hundekøberne, f.eks. om de har en importregistrering ved Fødevarestyrelsen forud for modtagelsen af deres nye bedste ven. Politikommissærens råd er, at købere af hunde forinden søger information på Fødevarestyrelsens hjemmeside (FVST.dk), hvor man kan finde reglerne for import af hunde.

Politikommissær Henrik Jensen uddyber:
-Vi vil gerne have, at man som hundekøber tænker sig godt om, inden man bestiller en udenlandsk hund på nettet. Man kan i stedet selv rejse ned til hunden og bringe den hjem helt lovligt. Så kan man også se, hvordan hunden er, og hvor den kommer fra, herunder opvækstforholdene samt se forældrehundene.

Gode råd ved hundekøb:

 • Se hvalpen, moren, hvor den spiser og sover, inden du køber, samt se hvalpen sammen med moren.
  • Medbring person med erfaring omkring hunde.
  • Se sundhedspapirer og stil spørgsmål til sælger.
  • Betal med mobilepay og anmod om en kontrakt. Købeloven gælder. Se evt. hundeorganisationers udkast til kontrakt.
  • Sørg for ordentlig registrering i Dansk hunderegister, forsikring og hundetegn.
  • Søg oplysning på FVST.dk

Hunde købt i udlandet skal registreres ved Fødevarestyrelsen. Ellers kan ejeren se frem til en bøde på minimum 2.500 kroner.