Af Sabina Schmidt

Nu hedder det pludselig; at i særlige situationer anbefales borgere nu at bruge mundbind for at beskytte andre mod corona virus, hedder det i opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der er blevet offentliggjort i dag – torsdag.

Sundhedsstyrelsen har på baggrund af WHO’s anbefalinger vurderet brugen af mundbind igen, oplyser styrelsen på sin hjemmeside, hvor den dog også slår fast, at vurderingen stadig er, at man generelt godt kan bevæge sig i det offentlige rum uden at bruge mundbind.

”Der er dog nogle særlige situationer, hvor man ikke kan overholde de generelle anbefalinger, og hvor mundbind kan bruges i stedet,” oplyser de.

Når man skal testes
Dette gælder blandt andet, hvis man har en mistanke om, at man er smittet med corona virus, og skal bevæge sig afsted for at blive testet.

Det gælder også, hvis man i en situation ikke har andre muligheder for at forebygge smitte med corona virus. Har man eksempelvis ikke mulighed for at sætte plexiglas eller et visir op for at forebygge smitte med corona virus to personer imellem, kan man i stedet bruge mundbind.

”Mundbind kan bruges til at beskytte andre i nogle særlige situationer, hvor de andre redskaber til at forebygge smitte ikke rækker,” udtaler konstitueret vicedirektør Helene Probst og fortsætter: -Vores væsentligste anbefaling er, at hvis man er smittet eller kunne være smittet med covid-19, skal man isolere sig. Når man skal til sygehuset for at blive testet, kan man ikke holde sin isolation imens. Derfor anbefaler vi, at man i den situation tager mundbind på,” siger hun.

Sundhedsstyrelsen har ellers hidtil ikke anbefalet at bruge mundbind, da vurderingen har været, at effekten er usikker.

Men WHO opdaterede i juni sin anbefaling til brugen af mundbind. Det kan anbefales i særlige situationer, lyder det fra WHO.

Falsk tryghed
Sundhedsstyrelsen understreger, at det er vigtigt, at man bruger mundbindet korrekt, så der ikke skabes falsk tryghed. Og så skal man naturligvis huske at skifte det.

”Mundbind skal ses som et ekstra redskab i værktøjskassen. Der er andre mere effektive redskaber i værktøjskassen, eksempelvis at selvisolere, når man er syg, at holde en meters afstand og overholde god hygiejne,” siger Helene Probst.

-Men vi skal løbende vurdere, om der er situationer, hvor mundbind kan være relevant.