Af Redaktionen

Det er efterår og også temmelig vådt og har du også lagt mærke til, hvor mørkt det er om morgenen? Og hvor hurtigt det bliver mørkt om aftenen? Snart går vi over til vintertid, og det betyder, at det er blevet lidt sværere at se hinanden i trafikken.

Derfor skal du have lys på i lygtetændingstiden, dvs. i tiden fra solnedgang til solopgang og ved kørsel i nedsat sigtbarhed, fx i forbindelse med tåge og kraftigt nedbør, og i tunneller. Politiet kommer med denne opfordring!

Hvis du er bilist:

? Kør altid med nærlys eller kørelys i forlygterne.
? Tænd baglygterne i lygtetændingstiden, hvis de ikke tænder automatisk. Hvis din bil blev solgt som ny i perioden 2011 til juli 2016, tænder kørelyset i baglygterne ikke altid automatisk, når motoren startes. Det kan du som regel få ordnet på et værksted.
? Du må tænde tågeforlygter og tågebaglygter i tåge og i tilfælde af kraftigt nedbør uanset tid på døgnet. Du må også tænde tågeforlygter i dagslys, selv om det ikke er tåget, hvis du har slukket for nærlys eller kørelys, men husk at tågelygter kan være til gene for andre bilister.
? I dårligt vejr og tåge anbefaler vi, at du desuden tilpasser din hastighed, så du kan nå at bremse, hvis der fx opstår kø, eller bilisten foran dig sætter farten ned.
? Brug lidt tid på at få styr på dine lygter, når bilen er parkeret, i mørke, så du ved, hvad er hvad, og hvor du tænder dem. Det er for sent, når først du er ude at køre.

Hvis du er cyklist:

? En cykellygte skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand.
? Cykellygter skal sidde på cyklen og ikke på cyklisten, medmindre de er et supplement.
? Cykler skal have en rød refleks bagpå og en hvid refleks foran.
? Der skal være gule reflekser i pedalerne.
? I hvert hjul skal der enten være en gul refleks i egerne eller en hvid refleksstribe på siden af dækket eller fælgen.

Uanset om du er fodgænger eller kører på cykel, knallert, motorcykel eller bil, opfordrer vi til, at du passer på dig selv og andre ved at være synlig i den mørke tid. På den måde er der større sandsynlighed for, at alle kommer sikkert frem og hjem.

Læs mere om reglerne for lys og lygter:
www.sikkertrafik.dk/raad-og-viden/i-bil/lys-og-lygter
www.sikkertrafik.dk/raad-og-vid…/paa-cykel/udstyr-paa-cyklen