Af Redaktionen

Sådan kommer dit barn bedst gennem en corona-test

Vinduet ruller ned, og en person med blå rumdragt og maske på stikker armene ind i bilen og jager en lang, hvid pind ned i halsen på dig.

Sådan kan et barn godt opleve en COVID-19-podning, hvis den foregår i en bil. Det kan være en skræmmende oplevelse – hvad enten det så er i bil eller gående.
Netop derfor kan det være en god idé at snakke podningen igennem med dit barn, inden det skal ske.

Det kan du få fem gode råd til her, ligesom du også kan læse, hvad de gør i podeteltene for at gøre oplevelsen mindre skræmmende for børn.

Fem gode råd

Jens Jakob Petersen er børnelæge på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg. Og så har han været med til at lede pode indsatsen ved sygehuset.
Han giver her fem gode råd til dig som forælder, hvis dit barn skal podes:

  • Forbered dit barn på, hvad der kommer til at ske. Fortæl dem, at I skal ud i et telt, hvor de skal åbne munden, og får en vatpind ind, der rører nede i det bagerste af halsen.
  • Undgå at sige, at det ikke gør ondt, eller at det ikke er ubehageligt. Man må ikke lyve for børn. Men man skal måske heller ikke sige, at det er det værste i verden. Det er vigtigt, at børnene har et realistisk billede af, hvad det er.
  • Se filmen om Buller og Basse, der bliver podet på sygehuset
  • Undgå at tale negativt om podningen eller sige, at det er noget farligt eller slemt. Hvis du som forælder ikke selv kan lide at blive podet, så undgå at smitte dit barn med den samme frygt for podning.
  • Når I er i testcenteret: Sørg for at holde dit barn i hånden og holde dem trygge ved det. Undgå stress og jag, så oplevelsen ikke er farvet af forhastelse og en bekymring. Det giver et dårligt udgangspunkt.

Personalet forsøger at skabe en god situation

Det er forskelligt, hvilke testfaciliteter man har til børn rundt om på de syddanske sygehuse. Nogle steder er der børnespor med billeder og andet, der kan fange opmærksomheden. Andre steder er det mere som de voksnes testspor.

Fælles for alle stederne er, at personalet gør alt hvad de kan for at gøre det til en god oplevelse:

– Vi forsøger at gøre det sjovt, for eksempel ved at sige nogle sjove ting, som at barnet skal åbne munden og lade som om, de skal fange frikadeller med munden. Det gør vi selvfølgelig for, at de skal holde munden åben, men hvis vi kan lave noget sjov og noget leg ud af det, så går det lidt nemmere, siger Jens Jakob Petersen.

Jens Jakob anbefaler, at hvis det er et testcenter med stole, så kan du lade dit barn sidde hos dig, når det skal podes. Så er det i en tryg favn.

– Vi forsøger at gøre det hurtigt, så det kun er kortvarigt vi skal røre i halsen. Hvis et barn virkelig ikke vil podes, og skriger voldsomt, undlader vi at pode dem. De skal ikke udsættes for et større overgreb. Det kan være vigtigt med podningen, men hvis det ikke er altafgørende, vil vi kun forsøge i 5 minutter, og herefter lade barnet få en pause, og måske vælge at undlade podningen, siger Jens Jakob Petersen.