Af Sabina Schmidt
Forleden kunne vi berette om, at Danmark havde en kedelig anden plads i forhold til streaming tjenester, men den er også helt gal andre steder.
For danske fødevarer er 30 procent dyrere end gennemsnittet i EU. Særligt brød og kornprodukter skiller sig helt ud.
Når danske forbrugere handler dagligvarer i supermarkedet, så vil prisen ved kassedamen opleves væsentligt højere end i resten af EU.
Danmark er nemlig det dyreste på føde- og drikkevarer – minus alkohol – blandt de 28 lande i EU, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
De danske priser er omkring 30 procent over gennemsnittet i EU. Det er især på brød og kornprodukter, at Danmark skiller sig markant ud i forhold til de øvrige medlemslande.
Desværre er det ikke engang en ny tendens, at Danmark er blandt de dyreste lande i EU.
På de næste pladser – efter Danmark – finder man Luxembourg, Østrig og Finland. De billigste lande at handle dagligvarer i EU er Rumænien og Polen, hvor priserne ligger omkring en tredjedel under gennemsnittet i EU.
Forklaringen på den danske førsteplads drejer sig om flere forskellige ting, forklarer Mads Lundby Hansen, cheføkonom fra den liberale tænketank Cepos.
– Det hænger blandt andet sammen med et højt velstandsniveau, der presser lønninger og dermed priserne op. Desuden har vi en relativt høj moms, der også øger priserne.
Ser man bredere ud over Europa – og altså ikke kun i EU – er det dog endnu dyrere at handle i Schweiz, Norge og Island. De tre landes fødevarepriser ligger henholdsvis 65, 61 og 50 procent over gennemsnittet i EU.
Dog er det ikke på alle punkter, at danske forbrugere betaler mest.
Når det kommer til tobak, er Danmark fuldt ud på linje med gennemsnittet i EU og er altså dermed billigere end lande som Storbritannien, Irland, Frankrig, Holland og Sverige, der ligger mellem 8 og 104 procent over EU’s gennemsnit.
I forhold til alkohol er de danske priser 24 procent over gennemsnittet, men priserne er endnu højere i Finland, Irland, Sverige, Grækenland, Storbritannien og Estland, som ligger et sted mellem 26 og 82 procent over gennemsnittet i EU.