Af Redaktionen Kilde: Videnskab.dk
Vi ved det alle sammen – håndvask og håndsprit er det der skal til for at undgå den frygtede corona virus.
Men har du måske også undret dig over hvorfor?
Den korte forklaring er, at varmt vand og sæbe eller håndsprit fjerner corona virus fra dine hænder.
Så undgår du nemlig, at virussen trænger ind i din krop via din mund, næse eller øjne, når du rører ved dit ansigt, skriver Videnskab.dk
Men hvad er det så egentlig, der sker, når sæben kommer i kontakt med de bittesmå viruspartikler, der kan sidde på hænderne?
Lad os dykke ned i sæbens virkning og viruspartiklers opbygning for at finde forklaringen.
Viruspartiklens opbygning
Hvis vi skal forstå, hvorfor sæbe ødelægger viruspartikler, skal vi først have styr på, hvordan en viruspartikel er opbygget.
-Der ligger en fedtmembran rundt om virussen som den yderste skal. Fedtmembranen består af en masse ‘nøgler’, som låser kroppens celler op, forklarer Søren Riis Paludan, der er professor ved Afdeling for Biomedicin på Aarhus Universitet.
Fedtmembranen indeholder altså ‘nøgler’, også kaldet spike-proteiner, der gør virussen i stand til at trænge ind i kroppens celler, og derudover beskytter fedtmembranen også virussens arvemateriale, som kaldes RNA.
Sagt på en anden måde er fedtmembranen altså ”den konvolut, som virussen kommer i, ” forklarer Søren Riis Paludan.
Sæbens opbygning
Men også sæbens opbygning spiller ind for at forstå, hvorfor håndvask med varmt vand og sæbe er så effektivt et middel mod viruspartikler.
Sæbe består af en masse bittesmå fedtmolekyler, der ligner haletudser.
Haletudsens hoved er tiltrukket af vand, så hvis det kommer i kontakt med vandmolekyler, vil det automatisk blive trukket hen imod dem.
Haletudsens hale derimod er tiltrukket af fedt og vil blive trukket hen imod det.
Når du vasker virus af dine hænder med varmt vand og sæbe, vil sæbepartiklernes hale og virussens fedtmembran låse sig sammen som to magnetiske poler.
Samtidig vil sæbens hoved trække imod det varme vand, og så trækkes viruspartiklen fra hinanden, siger Søren Riis Paludan.
Fedtmembranen går simpelthen i stykker.
-Virussens RNA-materiale er meget sårbart, så når det ikke længere er beskyttet af fedtmembranen, går det til grunde, fortsætter professoren.
Hvor meget sæbe skal man bruge for at nedbryde virus?
Hvor stor en mængde sæbe, der skal til, før viruspartiklerne bliver revet fra hinanden, er svært at sige præcist. Det kommer helt an på, hvilken type sæbe man bruger.
Det er nemlig forskelligt fra sæbe til sæbe, hvor stærk sæbemolekylernes ladning er.
Det vil sige, at molekylerne i nogle sæber kan være meget tiltrukket af vand eller fedt, så de har en stærk ladning, mens andre kan være mindre tiltrukket – altså, kan være mindre ladede.
-Hvis ladningen er stærk, river sæbemolekylerne mere effektivt virussens fedtmembran i stykker. Det er også derfor, du kan få tørre hænder, hvis du vasker hænder i sulfo. Sæbens fedtmolekyler er så ladede, at fedtet trækkes ud af dine hænder, forklarer Søren Riis Paludan.
Men selvom nogle sæber er kraftigere end andre, kan alle håndsæber vaske virus af fingrene. Du behøver altså ikke investere i et bestemt mærke for at være sikret, lyder det fra professoren.
Skal vandet absolut være varmt?
For at virus kan blive nedbrudt, når du vasker hænder, er det vigtigste, at vandet er varmt.
-Prøv at forestille dig, at du putter sæbe ned i koldt vand og se, om du kan røre det ud. Det kan du ikke. Sæben går ikke i opløsning i koldt vand, siger Søren Riis Paludan.
Hvis sæben ikke bliver opløst, kan du ikke fordele den på hænderne, og så kan sæbens fedtmolekyler ikke blive spredt ud til alle de viruspartikler, der kan sidde på dine hænder.
Det varme vands funktion er med andre ord at sørge for, at sæbens partikler fordeles overalt på hænderne.
Derfor er det ikke mængden af sæbe, der er afgørende for, om viruspartiklerne fjernes, men det varme vand.
Det er også vigtigt, at du vasker hænder grundigt og i tilstrækkeligt lang tid. Men hvor lang tid skal man egentlig vaske hænder?
-Det anbefales, at man vasker hænder i 20 sekunder, så sæben kan nå at arbejde på virussens fedtmembran, så den opløses. Håndsprit virker derimod øjeblikkeligt, siger Søren Riis Paludan.
Fakta – sådan smitter corona virus
Virussen kan smitte på to måder:
Dels via aerosoller – dvs. dråber, der indeholder viruspartikler og som udsnedes, når vi taler, nyser og hoster med mere.
Igennem overfladeberøring fx når du rører en overflade, hvor der ligger viruspartikler.
Kilde: Søren Riis Paludan