Af Redaktionen

RIGET bliver afsluttet. Den legendariske serie om det gode og det onde med Danmarks Rigshospital som omdrejningspunkt skal optages i det nye år. Det bliver både uhyggeligt og morsomt, når Zentropa og Lars von Trier en sidste gang dykker ned i Rigets mange uforløste historier.

Lars von Trier udtaler: -Grænser findes i mange former: Som streger med linealer på hvide papirer (dog ofte usynlige for en tilfældigt besøgende på de faktiske geografiske lokationer). Grænsernes streger kan udføres illustrative for ikke at sige ganske fiktive og ondskabsfulde. Med blød, rød farve, næsten usynlige og til fulde måske endda ”stiplet”, som en slags undskyldning eller slet og ret – af skam. Men stregerne hænger der altså i ufattelige mænger og udgør tilsammen de ”Revirer”, indbyggerne er stærke nok til at holde. Ud- og indrejse foregår ofte med vold, for den besøgende er naturligvis forventet at returnere efter sit ærinde.

På jorden er ”Maskinen, der får alt til rulle (altså alt liv)” betinget af de konflikter, stregerne, helt som var det en tanke, provokerer til.
Om Exodus i praksis betyder ud-rejse eller ind-rejse afhænger af vinklen, man betragter grænsen fra, men ordet beskriver simpelthen, at en større mængde individer samlet krydser en blyantsstreg.

Hvorfor?….. Der er blevet uligevægt i godt og ondt! Grænsen er nået, i hvert fald på Riget…. Men nemt og ublodigt ka’ jeg ikke bevidne, det bliver, at få verdens syv astrale låse dirket synkront op med lægeblod.

Hvad der helt præcist kommer til at ske i det endelige opgør imellem det gode og det onde er stadig meget hemmeligt, men sikkert er det, at det svenske og det danske system stadig ikke er i harmoni, og at Rigets forfatning er skrøbeligt. Der hviler stadig en forbandelse over det gamle hospital. Hvad der i RIGET I og II fremstod som at være fiktion er måske ikke så uvirkeligt, når det kommer til stykket. Så vær beredt på at tage det gode med det onde i den tredje og sidste sæson af RIGET med titlen RIGET EXODUS.

RIGET EXODUS er blevet til i et unikt samarbejde mellem Viaplay, DR og Zentropa og finansieres derudover af blandt andre Film i Väst og Nordisk Film og Tv Fond.

Det er på nuværende tidspunkt ikke offentliggjort, hvem der medvirker i RIGET EXODUS, men det forlyder, at det vil være en blanding af velkendte karakterer fra de tidligere sæsoner og helt nye karakterer.
Lars von Trier har, i lighed med de tidligere sæsoner, skrevet manuskriptet sammen med Niels Vørsel. Louise Vesth producerer for Zentropa Entertainments.

RIGET EXODUS forventes at få premiere i 2022.
Hos Nordic Entertainment Group, som ejer Viaplay, ser man frem til samarbejdet:
-Vi er meget glade og stolte over at have indgået et samarbejde med Lars Von Trier, Zentropa og DR om at producere ’RIGET EXODUS’, der er et selvstændigt værk, der ikke kræver, at man har set de to foregående sæsoner. ’RIGET’ I og II høstede stor anerkendelse herhjemme såvel som i udlandet og har vundet et hav af priser. Vi har derfor store forventninger til ’RIGET EXODUS’, som helt sikkert både bliver sjov og meget uhyggelig, siger Filippa Wallestam, EVP og Chief Content Officer hos NENT Group.

DR er glade for endelig at kunne give seerne en afslutning på RIGET:
– Riget er et hovedværk i nyere dansk TV-dramatik, og vi er meget glade for, at det er lykkedes at lave en aftale med Zentropa og Viaplay om en ny sæson i serien. De første to sæsoner fornyede dansk TV- dramatiks udtryk. Med denne tredje sæson leverer Lars Von Trier og Zentropa et markant sidste kapitel i fortællingen om Riget og dets indbyggere – levende såvel som døde. På sigt kommer Riget som samlet værk til at bo hos DR som en del af dansk kulturarv – det er fantastisk og havde ikke været muligt uden denne aftale, siger DR’s dramachef Christian Rank.

Zentropa er producent på serien, mens NENT Group er primær co-producent og DR er sekundær co-producent.
RIGET EXODUS har forventet Danmarkspremiere på Viaplay i løbet af 2022 og lanceres som en Viaplay Original, hvorefter den efter en kort periode har TV-premiere på DR.

RIGET I og II
Riget I og II blev produceret for DR i 1994 og 1997 og var banebrydende indenfor dansk serieproduktion. Serien trak stor opmærksomhed i Danmark såvel som i resten af verden for sit originale take på hospitalsserien. Serien vandt flere priser og blev solgt i det meste af verden, hvor den flere steder blev sendt ud som en spillefilm.
I forbindelse med produktionen af RIGET EXODUS, har RIGET I og II undergået en gennemgribende restaurering således, at alle sæsoner kan udsendes samlet i højeste kvalitet til både gamle og nye fans.