Af Sabina Schmidt Kilde: The Respiratory and Critical Care Group (RCare)
Forskningsgruppe på Aalborg Universitet (AAU) har udviklet en ny og epoke afgørende nødrespirator og deler ”opskriften” med hele verden
Frygten i Danmark og resten af hele verden er, at der ikke er nok respiratorer, der er så afgørende for at redde de mest medtagede og syge af Corona-virussen. Nu har forskningsgruppen The Respiratory and Critical Care Group (RCare) på Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med en række industrielle samarbejdspartnere arbejdet på højtryk de seneste par uger for at udvikle en nødrespirator, der kan imødekomme den alvorlige mangel på respiratorer under pandemien.
Det imponerende resultat er nu klar til deling i Danmark og resten af verden.
Deles med hele verden
Forskerne lægger alle specifikationer om respiratoren ud på nettet frit tilgængeligt for alle i verden, der ønsker at producere den. Så nu kan det gå stærkt. Fordelene ved denne nødrespirator er nemlig, at den kan produceres af industrikomponenter, der er tilgængelige for stort set alle. Den er relativ enkel og billig at producere, og den har de samme nødvendige funktioner som en traditionel respirator, men er ikke så kompleks og højteknologisk i produktion og anvendelse.
Forskningen, der nu har resulteret i en konkret og håndgribelig løsning, er blandt andet støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
– Det her er et rigtig godt eksempel på, hvordan forskning kan gøre en konkret og hurtig forskel i kampen mod corona-virus – endda med viden, der kan komme hele verden til gavn. Jeg er meget imponeret over, så hurtigt det er gået med at opnå resultater, der kan gavne behandlingen af patienter og bidrage til, at vi udnytter kapaciteten i sundhedsvæsenet bedst muligt. Og jeg er glad og stolt over, at vi har nogle af verdens førende forskere herhjemme, som er i fuld gang med at skaffe viden og finde løsninger, der kan hjælpe os alle sammen, siger en begejstret uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen.
Rektor på AAU, Per Michael Johansen, er enig: – Først og fremmest en stor tak til forskerne for at have arbejdet næsten uafbrudt de seneste uger med at finde en løsning, der i sidste ende kan redde menneskeliv. Det fortjener stor anerkendelse. Med deres nødrespirator bliver de et fornemt eksempel på AAU, når vi er bedst. Aalborg-modellen skaber meget mere end forskning og uddannelse. Den skaber indsigt, løsninger og udvikling, siger han.
Fakta:
Specifikationer og informationer om nødrespiratoren er gjort tilgængelige på dette website https://github.com/CoRescue, og den gode nyhed udbredes blandt andre via Dansk Industri og dennes søsterorganisationer i verden.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Poul Due Jensens Fond har støttet projektet. Dette muliggør, at AAU kan fremstille 25-30 nødrespiratorer, der stilles til rådighed for de danske myndigheder, hvis der bliver behov for det. Lægemiddelstyrelsen har reageret hurtigt med en dispensation for CE-mærkning.
Godt gået!