Af Jan Poulsen

Det kolde vintervejr ser ud til at fortsætte lang tid endnu. Det giver udfordringer for trafikanterne på grund af sne- og isglatte veje. Her får du en lille mini guide til sikker kørsel i den kolde tid

Helt grundlæggende giver vinterdæk det bedste fodfæste for bilen, når der er glatføre. Bremselængden mere end fordobles, hvis bilen har sommerdæk på i vintervejret, og i det hele taget er vejgrebet markant reduceret med sommerdæk på bilen. Men der er også mange andre forholdsregler, du bør tage.

-Start med at tjekke vejrudsigt og trafikforholdene, inden du kører afsted. Også selvom det er din vanlige rute, du kører. Dernæst er det en god idé at afsætte lidt længere tid til køreturen end normalt. Jo, længere tur, jo mere ekstra køretid bør du også påregne, siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK.

Hold ekstra afstand
Inden du kører afsted, så sørg for at bilens ruder er afisede og af duggede, så udsynet er så godt så muligt. Begrænset udsyn er først og fremmest farligt for dig selv og dine medtrafikanter, men kan desuden koste dig bøder, hvis politiet ser det.

Ude på vejene er det en god idé at øge afstanden til de forankørende i forhold til under normale vejrforhold. Sæt farten ned, hvis der er risiko for glatte veje. Det giver dig lidt længere reaktionstid, hvis der skulle opstå farlige situationer. Men du skal også være mere opmærksom på landskabet, end du normalt ville være.

-Hvis man kører i vejrforhold, hvor det skifter mellem varme- og kuldegrader, så bør man være særligt opmærksom på vejstrækninger, der hurtigere afkøles end andre. Det gælder fx lavninger, skyggedækkede veje, og strækninger, hvor en kold vind hurtigere nedkøler vejbanen, siger Rasmus Boserup.

Er der udsigt til megen sne, så pak eventuelt en skovl og et træktov med i bagagerummet. Så er du forberedt, hvis du skulle være så uheldig at køre fast i sneen.

Og til sidst; Kør forsigtigt!