Af Lene Memborg   Foto: KomEsbjerg

Syd- og Sønderjyllands Politi har i samarbejde med Toldstyrelsen registreret ikke færre end 106 sager, hvor borgere i politikredsen ulovligt har bestilt og fået konfiskeret peberspray via forsendelser. Dette er kun tallene fra årets første otte måneder, og det tegner et foruroligende billede, mener politiet.

Den 12. juni i år konfiskerede toldere i Københavns Internationale Postcenter en pakke med tre beholdere med peberspray, sendt fra Holland, til en 59-årig kvinde i Esbjerg.

Det er ottende gang siden nytår, at kvinden har fået konfiskeret forsendelser med de ulovlige peberspray. I alt har tolderne således konfiskeret 44 beholdere med peberspray til den 59-årige Esbjergenser. Det store omfang af peberspray får nu et retslig efterspil for hende.

I årets første otte måneder har Syd- og Sønderjyllands Politi i samarbejde med Toldstyrelsen registreret i alt 106 sager, hvor borgere i politikredsen har fået konfiskeret peberspray via forsendelser – og målt på mængde er det blevet til 183 beholdere.

Godkendte forhandlere

Siden nytår 2018 har det været lovligt at erhverve sig en peberspray til selvforsvar i eget hjem, såfremt den er købt hos en af de godkendte forhandler i Danmark.

– Vi må desværre konstatere, at en hel del borgere ikke har været opmærksomme på reglerne, inden de købte peberspray. Derfor råber vi nu også vagt i gevær, så borgerne ikke falder i, da vi hellere vil forebygge end skrive bøder ud. For langt hovedparten af de 106 sager drejer det sig om, borgere der har købt en enkelt peberspray – og så har fået sig en forskrækkelse, når sprayen er blevet konfiskeret. Heldigvis har vi udelukkende få sager om større indkøb af peberspray – og så den ganske enestående sag med de 44 pebersprays, oplyser vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelses-sektion.

Som udgangspunkt bliver ulovlig import af en enkelt peberspray takseret til den bøde på 3.000 kroner, lige som de ulovlige beholdere bliver konfiskeret af myndighederne.