Af Redaktionen.

Astma-Allergi Danmarks pollentællere har fundet birkepollen i deres pollenfælder, og dermed er sæsonen i gang for den træpollenallergi, der plager flest herhjemme. Op mod 500.000 danskere får symptomer, og er du en af dem, kan du følge en række gode råd og holde øje med pollenniveauerne med appen Dagens Pollental.

Det tidlige forårsvejr har stor indflydelse på, hvornår birketræerne får forårsfornemmelser og begynder at blomstre. Men det omskiftelige vejr, har gjort det vanskeligt at forudse, hvornår birken ville springe ud, siger Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark, og uddyber:

– Januar var ganske varm, februar bød på regn, sne og slud og lå på andenpladsen over vådeste februar måneder. Herefter fik vi en knastør marts med dejlig varme og sol, som kunne være med til at give startskuddet til blomstringen. Men så fik vi pludselig vinterligt vejr med frostgrader, som er med til at sætte en stopper for træernes forårsfornemmelser.

Pollenproduktionen hos birk er meget stor, og derfor bliver pollentallet ofte meget højt. Rekorden for birkepollen er fra 2014, med et pollental på 4696 (gennemsnitlig antal pollenkorn per kubikmeter luft per døgn) for Østdanmark. Til sammenligning er ingen af rekorderne for de andre pollentyper over 1000.

– Vejret har stor betydning for, hvor mange pollen der bliver spredt i løbet af sæsonen. Kommer der flere perioder med kulde og nedbør her i foråret, vil det give en stille sæson uden voldsomme pollenmængder. Til gengæld kan lunt og solrigt vejr under blomstringen hurtigt få pollentallene til at stige, fortæller Mathilde Kloster.

Kom godt igennem birkesæsonen

Astma-Allergi Danmark hører tit fra medlemmer med allergi over for birkepollen, at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper. Har du birkepollenallergi, er det vigtigt, at du sikrer dig, at du er velbehandlet, så du kommer bedst muligt gennem sæsonen, råder Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

– Der er ingen standardiseret løsning, som virker på alle, da det kan være meget individuelt, hvilken medicinsk behandling, den enkelte har det bedst med. For nogle er det antihistamintabletter, mens det for andre øjendråber eller næsespray. Endelig er der nogle, der har behov for en kombination af det hele og også nogle der må ty til immunterapi også kendt som allergivaccination. Derfor er det vigtigt, at du i samråd med din læge lægger en behandlingsplan, lyder det fra Betina Hjorth.

Astma-Allergi Danmarks rådgivning anbefaler, at du følger disse gode råd for at mindske generne i hverdagen:

Husk din medicin

Hold øje med Dagens Pollental og Pollenvarsling

Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene.

Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.

Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.

Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

Har du spørgsmål om allergi, høfeber, astma og eksem kan du også ringe til Astma-Allergi Danmarks telefonrådgivning på telefon 43 43 42 99. Telefonrådgivningen er gratis og har åbent alle hverdage kl. 9-12, samt onsdag kl. 16-18.

Kilde: Astma-Allergi danmark