Af Redaktionen

Sommeren, og dermed også flåtsæsonen, er nu over os. I år kan det betale sig at være ekstra opmærksom på flåter, hvis du går en tur i skoven. Flåter med en farlig virus ser nemlig lige nu ud til at sprede sig i Danmark.

Der er tale om den såkaldte TBE (Tick-borne encephalitis, red.)-virus, som kommer fra skovflåter. Virussen er særligt frygtet, da den kan forudsagde hjernebetændelse.

I Danmark har man primært set denne sygdom i flåter på Bornholm, men den er de seneste år begyndt at sprede sig til resten af landet.

»Det er en sjælden infektion, så vi skal ikke frygte den, hver gang vi har hovedpine. Men hvis der for eksempel er nakkestivhed, så er det vigtigt at lægerne har TBE i baghovedet. Det kan godt være, der aldrig har været TBE i deres område før, men sygdommen breder sig,« siger René Bødker, epidemiolog på Københavns Universitet til DR.

De fleste mærker ikke hvis de rammes af TBE-virus. Dog får nogle influenza lignende symptomer, og cirka en tredjedel af patienter med disse symptomer udvikler hjernebetændelse, som kan medføre varige men.

Det vides endnu ikke hvorfor TBE bliver mere normalt i Danmark. Dog udsendte Statens Serum Institut sidste år en pressemeddelelse, hvori de skrev, at klimaforandringerne kan spille en rolle. Flåterne transporteres nemlig på trækfugle og hjorte.

Statens Serum institut understregede samtidig at der ikke er grund til bekymring. Ønsker du alligevel at være på den sikre side, så er det muligt at blive vaccineret mod TBE.