Af redaktionen

Danske blomsterhandlere oplever stigende efterspørgsel på blomstergaver til Fars dag. En kollektiv accept af blomster til mænd følger med den gradvise opblødning af kønsrollerne, fortæller traditionsforsker.

Med opblødningen af de traditionelle kønsroller bliver det i stigende grad almindeligt at give blomster til mænd. Hos Green Corner i Esbjerg har efterspørgslen på blomstergaver til Fars dag taget til de senere år. I takt med det har blomsterbutikken udvidet den del af sortimentet, der appellerer til mænd.

– Far skal hyldes på Fars dag, og derfor sørger vi for i højere grad at målrette buketterne til mænd. Vi vælger blomster i mere rå og mørke farvetoner, som vi har erfaret er det foretrukne blandt vores mandlige kunder, fortæller butiksejer af Green Corner Marwan Alzebak.

Bloomit, der er et landsdækkende netværk med næsten 80 selvstændige blomsterhandlere, har de senere år mærket en tydelig øget efterspørgsel på blomstergaver til Fars dag den 5. juni.

– For fem år siden var blomstersalget på Fars dag stort set på højde med en almindelig dag i blomsterbutikkerne. Det har ændret sig de senere år, hvor vi oplever flere besøg og større interesse for blomsterhilsener til Fars dag. I 2021 solgte vi fem gange mere end på en almindelig dag, siger Claus Lethenborg, stifter af Bloomit.

En opblødning af kønsrollerne

Hos Green Corner i Esbjerg er blomsterinteressen blandt de mandlige kunder fortsat markant mindre end blandt de kvindelige, fortæller Marwan Alzebak:

– Vi mærker tydeligt, at kvinder stadig interesserer sig mere for blomster end mænd. De har flere ønsker til, hvordan blomsterne skal matche, og at de har den rette holdbarhed.

Caroline Nyvang, traditionsforsker ved Det Kgl. Bibliotek, forudser ikke desto mindre, at den stigende blomsterinteresse hos mænd vil medføre, at selv lyserøde blomstersorter en dag vil opfattes som legitimt i Fars dag-buketten.

– Flere heteroseksuelle mænd lakerer negle og bærer tøj i lyserøde farver. På samme måde bevæger vi os mod en affeminisering af blomster. Det bliver legitimt for mænd at modtage dem i gave, siger Caroline Nyvang.

Ifølge traditionsforskeren hviler mænd mere i deres maskulinitet end tidligere, og det har rod i kønsdebatten fra 1960’erne og 1970’erne.

Fortsat i skyggen af Mors dag

Fars dag er oprindeligt modelleret efter Mors dag og blev i Danmark indført seks år herefter i 1930. Og selvom flere fædre får en blomsterhilsen end tidligere, er Mors dag fortsat årets travleste hos danske blomsterhandlere. Sidste år fik Bloomit seks gange flere bestillinger på Mors dag end på Fars dag.

– Mors dag blev opfundet af en amerikansk kvinde, Anna Jarvis, der ved sin mors dødsleje i 1907 markerede sin anerkendelse med en hvid nellike i morens knaphul. Traditionen med at give blomster til mor har holdt ved, siger Caroline Nyvang og tilføjer:

–  Mors dag udspringer historisk af ønsket om at takke for det store arbejde, moderen lægger i hjemmet. Og Fars dag bliver i dag i stigende grad også anset som en anledning til at vise faren anerkendelse.

Bloomit har i dag et landsdækkende netværk af frivillige blomsterbutikker, og med rødder tilbage til 1979 er virksomheden dybt forankret i blomsterdekoratørens håndværk og traditioner. Læs mere på www.bloomit.dk