Af Redaktionen

De seneste år er der færre og færre butikker, der har taget imod dine mønter og pengesedler. Og med corona virussen indtog i hele verden er der blot – efter alt at dømme sat endnu mere fart under dét, der efterhånden kun er et spørgsmål om tid: Mere eller mindre afskaffelse af kontanter i Danmark!

Det pengeløse samfund er en tilbagevendende diskussion, men under corona-krisen har mange butikker frabedt sig kontanter fra kunderne af hensyn til smittefaren. Dog har Forbrugerrådet været inde at påpege, at det ikke er helt efter bogen.

Derudover har interesseorganisationer og politikere i mange år kæmpet for, at butikker i al almindelighed har lov til at nægte at tage imod sedler eller mønter fra deres kunder.

Så hvad er problemet, tænker du måske? For du bruger alligevel kun dit dankort, og det er langt nemmere end at bære rundt på pengesedler og en tunge mønter?

Måske for dig, men der er én gruppe, der ville få det meget sværere, hvis de pludselig kun måtte bruge betalingskort.

En af ”Luksusfældens” eksperter, Mette Reissmann, udtaler til Finans: -Der er nu engang nogle, der har lettere ved at forstå cigarkasse- og kurvertøkonomien med 350 kr. til familiens mad og forbrug pr. dag. For dem er konceptet om digitale penge svært at overskue. Så for nogle familier vil afskaffelse af kontanter være en økonomisk katastrofe, siger Mette Reissmann.

Desuden har analyseinstituttet Wilke foretaget en undersøgelse for Sydbank, der handler om, med hvilken betalingsform danskerne nemmest kommer til at bruge penge, man ikke har råd til. Konklusionen: Omkring 50 procent mener, at det er nemmest med betalingskort eller MobilePay, mens kun tre procent oplever, at det er med kontanter, de ender med at bruge unødigt mange penge. De resterende 47 procent har svaret ‘ved ikke’ eller ”det er det samme”.