Af Redaktionen

Politiet har på landsplan sigtet 29 personer, hvor flere risikerer en firedobbelt straf for at have stjålet værnemidler.

Litervis af håndsprit og kasser fyldt med handsker og beskyttelsesmasker er siden marts forsvundet fra hospitaler, plejehjem og butikker.

I alt har politiet fået 50 anmeldelser om tyveri af værnemidler, fortæller Søren Enevoldsen, der er vicepolitiinspektør ved Nationalt Efterforskningscenter (NEC) under Rigspolitiet.

– Politiet har prioriteret de her sager. Det gjorde vi særligt i starten, for på det tidspunkt stod vi over for en akut situation, hvor der var mulighed for, at Danmark som nation løb tør for værnemidler, siger Søren Enevoldsen.

I alt 29 personer er sigtet for at have stjålet værnemidler i samlet set 23 sager om tyverier. – Vi har brugt videoovervågning, fingeraftryk og andre klassiske beviser for at identificere de sigtede, siger Søren Enevoldsen.

Langt de fleste af sagerne relaterer til tyverier begået i marts og april. Siden dengang er der blot anmeldt tre tilfælde af tyverier.

Anmeldelserne fordeler sig på forskellige typer af indbrud i institutioner, forretninger og virksomheder. Ligeledes har der været tyverier fra varebiler og enkelte butikstyverier.

Ud over dette er der begået tyverier og indbrud på i alt 17 hospitaler, sygehuse og plejehjem i marts og april, oplyser Rigspolitiet.

Risikerer firedobbelt straf

Sagerne om tyveri af værnemidler er særligt interessante, efter som et flertal i Folketinget i begyndelsen af april vedtog, at nogle typer af kriminalitet relateret til corona-epidemien kan straffes fire gange så hårdt, som det ville, inden corona-epidemien ramte Danmark.

Stramningen gælder blandt andet tyveri af værnemidler. Det er dog langt fra alle sagerne om tyveri af værnemidler, hvor gerningsmænd kan dømmes efter den skærpede paragraf. Det skyldes, at en lang række af tyverierne fandt sted, inden loven blev vedtaget. Vigtigt at sætte ind

Politiets store fokus på sager om tyveri af værnemidler skyldtes blandt andet, at Danmark i slutningen af marts og begyndelsen af april begyndte at mangle blandt andet håndsprit og andre værnemidler som masker og visirer.

Bekymringen ramte også medarbejderne på plejehjemmene og i sygehusvæsenet, som er de sektorer, hvor værnemidlerne er allermest nødvendige.

Blandt andet har Fagbladet FOA lavet en undersøgelse, hvor næsten hver fjerde ansatte i ældreplejen fortalte, at de på et tidspunkt har manglet værnemidler.

– Derfor ville tyverier af værnemidler være ekstra alvorlige, da det hermed ville gå ud over de mest syge og sårbare personer i vores samfund, fortæller Søren Enevoldsen fra Rigspolitiet.

– Derfor var det vigtigt at sætte ind over for de her tyverier, så der kom en afskrækkende effekt – også så der ikke opstår panikagtige situationer, slutter vicepolitiinspektøren.