Af Sabina Schmidt   

På plejecentre og plejehjem og hospitalsafdelinger i alle fem regioner vaccineres ældre og sundhedspersonale mod covid-19. Knap 5.000 danskere får det første stik.

Nu begynder vaccinationen mod COVID-19 af ældre og af sundhedspersonale på de første vaccinationssteder i alle fem regioner. Med vaccinationer på 45 ældrecentre, plejehjem og hospitalsafdelinger er vaccineindsatsen i Danmark i gang. Den første delleverance af vaccine er fordelt og brugt, og knap 5.000 danskere får det første stik.

– For første gang har vi nu et værn for dem, der har stået i første række og været mest udsat og for dem, der ikke må blive smittet.

KomEsbjerg Lose

Stephanie Lose,
Formand, Danske Regioner

– For første gang har vi et værn mod sygdommen og en beskyttelse af de mest sårbare. Ved at vaccinere de ældre og udsat frontpersonalet i sundhedsvæsnet og på ældreområdet, så passer vi både på de sårbare og de, der skal passe på os, hvis vi bliver syge. Med vaccinen kommer også et håb om med tiden at få en normal hverdag tilbage, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose

KLAR TIL NÆSTE OMGANG

De kommende uger ankommer flere leverancer af den første godkendte vaccine og andre er på vej. I regionerne er man i fuld gang med at forberede både udkørende vaccineindsatser og vaccinationscentre.

– Det er en god dag, og der er heldigvis lys forude, men vi er ikke igennem epidemien. Hospitalerne er fortsat i øget beredskab, antallet af indlagte er højt og personalet er hårdt presset. Der er stadig en ekstraordinær situation med både COVID-patienter og andre patienter, siger Stephanie Lose, formand i Danske Regioner

MED FÆLLES HJÆLP

Regionerne har sammen med kommunerne, de praktiserende læger og staten i de sidste par måneder arbejdet med at koordinere vaccineringen.

– Der er arbejdet hårdt på at løfte opgaven, og som med så meget andet i år, så har vi ikke prøvet det før. Men med fælles hjælp er vi klar, og vi fortsætter det gode samarbejde i sundhedsvæsnet, som vi også ser et eksempel på i dag – på denne første dag i udrulningen af vaccinationen i Danmark, siger formand for Danske Regioner, Stephanie Lose.

Inden for de næste tre til fire uger, skal de danskere, som er vaccineret i dag, have vaccination nummer to. Det næste vaccinationsrul forventes at gå i gang inden nytår, og i takt med vaccineleverancerne kommer til landet, bliver tilbuddet bredt ud til flere danskere.