Af Redaktionen   Foto: Henrik Frydkjær med flere

Vi skal holde afstand. Det er et af coronakrisens stærkeste mantraer. Det gælder naturligvis også for os med synshandicap.

Men du kan godt se det, ikke? Det kan være vanskeligt at holde den korrekte afstand i bussen eller i køen i supermarkedet, når man har svært ved at se, hvor man selv står.

Derfor handlede ’Den hvide stoks dag’ i år om Corona og om at give hjælp til at holde afstand.

Den hvide stok giver mulighed for at bevæge sig rundt i samfundet. Den er et symbol på selvstændighed og frihed for blinde og stærkt svagtseende. Og hvis du ser en med den hvide stok, så vær gerne klar til at give lidt medmenneskelig corona-hjælp.

Hvert år fejrer Dansk Blindesamfund, Den hvide stoks dag, ved at sætte fokus på det uundværlige hjælpemiddel. I år var det anderledes. For som så mange andre i samfundet giver coronarestriktionerne særlige udfordringer for mennesker med synshandicap.

– Vores medlemmer oplever at bliver skældt ud eller irettesat af borgere, når de kommer til at gå for tæt på. Det er helt forståeligt, at folk er på vagt, men sagen er bare, at mange af vores medlemmer simpelthen ikke kan se, hvor tæt på de står,  forklarer Thorkild Olesen, der er Landsformand for Dansk Blindesamfund og formand for Danske Handicaporganisationer.

Han brugte dagen på at opfordre seende til at give et hjælpende blik.

-Det er helt enkelt. Vi opfordrer til, at man stille og roligt fortæller os blinde eller svagsynede, at vi står for tæt på. Så hvis du møder en person med synshandicap og hvid stok, som kommer for tæt på dig eller andre, så sig helt fredeligt til personen, at nu bliver vi lidt for tætte. Vi vil heller ikke smittes – så vi flytter os gerne. Og så er det en god idé, hvis man vil sige til, når man bevæger sig frem i køen, så vi blinde eller svagsynede kan rykke med uden at komme for tæt på, siger landsformanden.

Den 15. oktober hvert år er det Den hvide stoks dag. Og der er god grund til at sætte fokus på fordelene ved at bruge stokken, der hver dag fungerer som et vigtigt hjælpemiddel for mange blinde og stærkt svagsynede.

Socialstyrelsen vurderer, at ca. 65.000 mennesker i Danmark lever med et synshandicap. Men den hvide stok er ikke kun et vigtigt hjælpemiddel for personer med synshandicap i Danmark. Siden 1960’erne er der hvert år blevet sat fokus på den hvide stok rundt omkring i hele verden.

Verdens Blindeunion har i forbindelse med dagen tidligere sat fokus på vigtigheden af tilgængelige og trygge byrum. I år handler det altså om Corona, og om at hjælpe til at alle kan holde den rigtige afstand.

Og det er let at få øje på fordelene, når vi hjælper hinanden.