Af Lene Memborg sammen med julemanden

Her på redaktionen har vi tænkt at den eneste der virkelig kan give os de helt rigtige svar, det er naturligvis julemanden. For vi har også lidt på fornemmelsen, at ikke alle af vores juletraditioner er lige danske. I Esbjerg er julemanden ikke en hvilken som helst julemand, han blev rent faktisk kåret i sommers på Bakken til Danmarks rareste julemand. Så selvfølgelig ved han alt og hvor alle traditionerne stammer fra og hvor mange af dem er opstået i Danmark?

Julemand – Hvor kommer ris á la manden fra? Risalamande med kirsebærsauce.

-Risalamande lyder fransk, HO HO HO men ris á la mande er nu en dansk ret, der blev opfundet som en slags videreudvikling af risengrøden omkring år 1900. Egentlig var det for at drøje på risene i forhold til krigen, derfor hakkede man også mandlerne.

Hvad så Julemand – hvor kommer traditionen med pyntede juletræer fra?

I Tyskland kendes skikken helt tilbage fra 1500-tallet. Jeg er jo meget gammel efterhånden, men første gang man så et pyntet juletræ i Danmark stammer fra Holsteinsborg på Sydsjælland. Det var i 1808, jeg husker det tydeligt – så smukt og flot!

Hvad så med det der Lucia-optog ? Hvornår var det første Lucia-optog?

HO HO HO Det første Lucia-optog fandt sted i Sverige i 1928. Lucia-dagen/natten er den 13. december, jeg husker det som var det i går!

Julemand hvor kommer mandelgaven fra?

HO HO HO Mandelgaven er så hyggelig og den stammer fra Frankrig og fra 1600-tallet. Det var dog dengang en kage, og mandlen var en bønne. Den, der fik denne bønne, blev valgt som konge for en aften, og kunne bestemme alt denne ene aften.

Julemand hvad så med det at kysse under misteltenen – hvor skete det først?

HO HO HO jeg elsker også kram og kys på kinden, men at kysse under misteltenen er egentlig en hedensk skik, der kan føres tilbage til keltiske frugtbarhedsritualer i Storbritannien. HO HO HO Senere fandt skikken indpas i juletraditionerne i netop Storbritannien.

Julemand – hvilket land begyndte med juledekorationer?

HO HO HO De er så hyggelige – juledekorationer er en skik, der ligesom pyntede juletræer, stammer fra Tyskland. Allerede i middelalderen blev der pyntet op med juledekorationer i Tyskland.

Julemand – I hvilket land er musikken til julesalmen “Glade Jul” skrevet?

HO HO HO Den gør mig i så godt et humør og Glade Jul hedder oprindeligt Stille Nacht, Heilige Nacht og er komponeret i den lille landsby Oberndorf, der ligger tæt på Salzburg i Østrig. Musikken er skrevet af Franz Xaver Gruber og teksten er af Joseph Mohr.

Julemand – Hvilket af de fire evangelier er Juleevangeliet en del af?

Juleevangeliet er 2 kapitel i Lukas Evangeliet. Jesus’ fødsel beskrives dog også i Matthæusevangeliet (kapitel 1 og 2).

Julemand – Hvilket land holder jul den 7. januar?

HO HO HO jeg elsker jo at flyve afsted i min kane med alle mine rensdyr og jeg er i Rusland som fejre julen d. 7. januar. Det skyldes, at Rusland benytter den julianske kalender, som er 13 dage bagud i forhold til vores egen her i Danmark!

Vi må konstaterer at julemanden har svar på det hele! Vidste du at en familie fra Esbjerg Kommune kan vinde et lille besøg af julemanden den 24.december, følg med på KomEsbjergs Facebook side.