Af Lene Memborg
Billetten til store dele af genåbningen er ganske enkel Corona passet. Her får du et overblik over, hvad du skal vide om passet.
Coronapasset er fra og med i dag tirsdag adgangsbilletten til en lang række af de genåbnede butikker og steder.
KomEsbjerg bringer dig her et overblik over, hvad der er vigtigt for dig at vide.
Hvad udgør et Corona pas?
Der er flere ting, der skal til for at du står med et gyldigt Corona pas.
Hvis man er færdigvaccineret, så åbner ens Corona passet permanent dørene til diverse ting. Men er du som de fleste ikke færdigvaccineret, så gælder det om at have en negativ test, der er under 72 timer gammel. Dette kan både være en PCR-test eller en kviktest.
Det vil også give dig et gyldigt Corona pas, hvis man tidligere har været smittet med Corona. Her kræver det dog, at man skal have en positiv Corona test, der er mere end to uger gammel, men den må ikke være ældre en 12 uger gammel. For efter 12 uger fungerer den positive test ikke længere, som et gyldigt Corona pas.
Børn under 15 er undtaget kravet om Corona pas og behøver dermed ingen af de ovenstående.
Hvor finder man sit Corona pas?
På sundhed.dk kan man downloade sit Corona pas og printe det ud.
Der er både en version for vaccinerede og en for dem, som måtte have en negativ test, der er under 72 timer gammel.
Man kan også finde det i den praktiske app ‘MinSunched’, hvor testsvar automatisk ryger ind.
Fra og med den 9. april vil færdigvaccinerede borgere, der vel og mærket er fritaget for digital post, få deres vaccinationsdokument tilsendt fysisk.
Hvor skal man bruge det?
I dag tirsdag åbner en række liberale erhverv, hvor Corona passet vil være adgangsbilletten for at du kan benytte dig af deres services. Det gælder for eksempel, hvis du skal have klippet håret, lavet en tatovering, have en massage eller en tur i skønhedsklinik.
Fra den 21. april vil passet også være nødvendigt, hvis du ønsker et iskold glas vin eller øl i solen. Udeservering åbner nemlig her, og der vil Corona passet også være et krav for at blive betjent. Det gælder på restauranter og caféer og museer, biblioteker og kunsthaller, der ligeledes forventes at åbne her.
Serveringen rykker efter planen indendørs den 6. maj, og her vil Corona passet også være et krav. Det gælder samtidig biografer, spillesteder og teatre, der også planmæssigt åbner her.
Idræt er også omfattet af Corona passet. Indendørs idræt for voksne ventes at åbne 6. maj, og her er passet adgangsbilletten til lidt ekstra sved på panden.
Daghøjskoler, aftenskoler samt indendørsfaciliteter i forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande kommer også til at kræve Corona pas, når de åbner igen.
Det er også planen, at Corona passet skal have betydning for rejser til udlandet, men hvordan det rent praktisk kommer til at foregå, er endnu ikke vedtaget
Den seneste måling fra Voxmeter-måling foretaget af Ritzau viser at 67% af danskerne synes at det er en god ide!
Hvilket ikke overrasker Michael Bang Petersen. Han er professor i statskundskab på Aarhus Universitet og leder af Hope-projektet, der undersøger danskernes holdninger og adfærd under Corona krisen.
– Vi har set, at der er en høj grad af tillid til de værktøjer, som sundhedsmyndighederne bruger, siger han.
Modsat svarer 16 procent, at det er en dårlig idé at indføre Corona passet. 13 procent kalder det “hverken en god eller dårlig idé”.
Michael Bang Petersen mener, at der er to perspektiver på et Corona pas. Målingen viser, at danskerne i høj grad støtter det ene.
– Hele Corona krisen har vi set, at danskerne i høj grad er villige til at yde en indsat for at beskytte hinanden. Den her opbakning til Corona passet tyder på, at det netop er sådan, at folk forstår det. Samtidig med, at man vender tilbage til en mere normal hverdag.
For der er også et andet perspektiv på Corona passet. Der har været debat om, hvorvidt det har karakter af et tvangsindgreb. Men vi kan altså se i de her tal, at det ikke er en måde at tænke på Corona passet, som deles af den brede befolkningen.
Den fremtidige opbakning til Corona passet, i takt med at mere åbner op, afhænger af, hvor “besværligt og omkostningsfuld” det bliver for den enkelte, vurderer Michael Bang Petersen.
– Så længe testsystemet kan følge med, så tror jeg, at man overordnet set vil bakke op om det for at få noget normalitet tilbage, siger han.
Fakta om målingen:
Målingen er indsamlet fra 30. marts til 3. april med svar fra 1007 repræsentative respondenter.