Tekst: Sabina Schmidt Fotos: KomEsbjerg

– Kun med hjertet ser man rigtigt, det væsentligste er usynligt for øjet. Men når man som Line Uth fra Audika Hørecenter i Esbjerg og Karsten Breer-Højrup pensioneret optiker, sætter tid af til at tage rundt på hele 9 forskellige plejecentre i Esbjerg kommune for at rense og rette briller til samt indstille høreapparater, ja så både ser og hører beboerne væsentligt bedre, og det giver dem større livskvalitet.

-Hvis vi ikke tog ud og gjorde det her, så blev det ikke gjort, siger Karsten Breer-Højrup. – mange hiver bare høreapparatet ud og lærer at leve med briller der sidder dårligt, afslutter han.

I går mødte Kom Esbjerg de to frontkæmpere for øget livskvalitet på Lyngvejs ældrecenter i Esbjerg. Her var der i en mindre aktivitetsafdeling linet beboere op, der glædede sig til at få styr på henholdsvis høreapparat og briller. Sonja Bjerrum Petersen på 92 år nød godt af den ekstra omsorg, – jeg har ikke boet her så længe, men jeg kan ikke lave mad mere, fordi jeg også er nødt til at støtte mig til min rollator, så derfor flyttede jeg herud, fortæller hun.

Humøret var højt blandt de fremmødte, Bente Eskesen 93 år og noget af et livs stykke var et stort smil, da hun lagde øre til Line Uths kyndige hænder. – Jeg er gammel gymnast, det var jeg i 43 år, og det er derfor jeg er så vaks, griner hun, – men nu er jeg 93 og derfor ikke så smart mere, men min forstand og mit snakketøj, det fejler ingenting, og nu kan jeg høre dig ligesom en mis, afslutter hun med eftertryk!

Det er tydeligt, at dette ikke bare er et stykke arbejde de to udfører, det handler i høj grad også om indlevelse, og at kunne mærke mennesket, der sidder i stolen. Der hersker en høj grad af nærvær og tryghed i lokalet og taknemmeligheden over at få ordnet, hvad der for os andre er en dagligdags ting, er stor. Jutta Grinderslev 85 år har boet tre år på Lyngvej og er godt tilfreds med dagens arrangement. -Jeg har det godt her og de kommer hvert år, det er dejligt, siger hun.

Karsten Breer-Højrup har ordnet briller for beboere på Esbjerg Kommunes plejecentre siden 2016, Line Uth har været med ude 11 gange i de sidste to år, og de siger begge samstemmigt at det er følelsen af at gøre en forskel, der driver dem.