Af Sabina Schmidt

Aftale om yderligere åbning betyder blandt andet, at man kan komme til frisør fra mandag.

Regeringen og Folketingets partier er efter meget sene forhandlinger natten til fredag blevet enige om en åbning af flere liberale erhverv.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse og flere partiledere samt statsminister Mette Frederiksen (S) på de sociale medier.

– Er ualmindeligt glad for, at alle Folketingets partier her til aften (nat er det jo i virkeligheden nu) er enige om at udvide den første fase af genåbningen en smule, skriver Mette Frederiksen.

– Ingen har lyst til at holde Danmark lukket en dag mere end højst nødvendigt. Men vi må ikke gå hurtigere frem, end at vi stadig kan holde epidemien under kontrol.

Den yderligere åbning er en udvidelse af fase et af genåbningen, der blev præsenteret ved det sidste pressemøde.

Derfor fra på mandag må flere virksomheder, der har været lukket siden midten af marts, åbne igen.

Det gælder ifølge en pressemeddelelse fra Statsministeriet blandt andet: Frisører, køreskoler, domstole, Kriminalforsorgen med henblik på afsoning, forskningslaboratorier og ‘visse liberale erhverv’.

Dermed må restaurationsbranchen, højskoler og efterskoler vente på at åbne.

Derudover skal der laves initiativer, der skal støtte ældre og socialt udsatte børn og unge og modvirke ensomhed.

Ifølge Statsministeriet vil partierne forsætte forhandlinger om genåbningens fase to i næste uge.

Aftalen omfatter dele af retssystemet og visse liberale erhverv, som har været lukket ned for at mindske spredning af coronavirus.

Her er hoveddele af aftalen.

* Genåbning af liberale erhverv:

– Et midlertidigt forbud mod ‘visse liberale erhverv’ ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020. Forbuddet gjaldt for eksempel frisører og tatovører, hvor der ikke kunne holdes afstand. Statsministeriet uddyber ikke specifikt, hvilke faggrupper der får lov at genåbne, men der står, at de ‘omfattede erhvervsdrivende igen kan åbne deres lokaler for kunder’.

– Yderligere retningslinjer for genåbning aftales i et såkaldt sektorpartnerskab med ‘brancher, fagforeninger og relevante organisationer’.

– Også forbuddet mod at foretage praktisk køreundervisning i skolevogne ophæves med virkning fra mandag den 20. april 2020.

* Genåbning af domstole og andre dele af retssystemet:

– Domstolene opfordres til at genåbne med henblik på hurtigst muligt at kunne gennemføre flest mulige sager.

– Familieretshuset vil åbne for blandt andet børnesamtaler.

– Afsoningen i Kriminalforsorgen påbegyndes gradvist igen.

* Ældre og sårbare samt udsatte unge:

– Nye partnerskaber skal udvikle initiativer, der modvirker ensomhed, sårbarhed og støtter socialt udsatte børn og unge.

– Der skal findes ‘nye metoder til at understøtte besøg fra familie og pårørende på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde’.

Kilde: Statsministeriet.