Af Lene Memborg   Kilde: Politikken og TV2

 

Nogle bagmænd har i en meget omtalt sag om svindel med dansk udbytteskat fået lov til at trække milliarder fra i det forlig, de har indgået med Skattestyrelsen, skriver Politiken og TV2, der sammen med tyske Süddeutsche Zeitung og det belgiske magasin Knack har fået fat i den 51 siders hemmeligstemplede forligsaftale.

I aftalen fremgår det, at de fik ikke de hidtil udmeldte 2,9 milliarder kroner ud af den danske statskasse, men derimod 4,1 milliard kroner.

Men dette er dog langt fra hele beløbet der returneres. For i følge aftalen har Skattestyrelsen accepteret, at bagmændene skal betale 1,6 milliarder retur.

Dette skyldes blandt andet, at bagmændene tilsyneladende har fået lov til at trække deres udgifter i forbindelse med udførelsen af svindlen fra.

Fuldstændigt absurd

Den løsning er absurd, fastslår juraprofessor Eva Smith, der har læst forliget igennem. Ifølge hende er det “i høj grad stødende for rets-følelsen”, at bagmændene har fået lov at trække udgifterne fra. Hun sammenligner fradraget med, at en person bryder ind i en villa, tager 20.000 kroner fra et pengeskab, men bliver taget af ejeren, som kræver sine penge retur: – Så siger han: “Nej, nej, det kan du ikke få, fordi jeg har købt en skærebrænder, den kostede 2.000, og jeg har snakket med en ekspert i, hvordan man stopper jeres tyverialarm inden, og han vil have 4.000. Der var en, der holdt vagt for mig, han vil have 3.000, så de penge skal jo trækkes fra, siger hun til TV2.

Da daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) på et pressemøde fortalte, at der var indgået et forlig, blev det fortalt, at forligspartnerens andel i den formodede svindel løb op i et “beløb på samlet set 2,9 milliarder” kroner.

Ifølge forligsdokumentet er det derimod “mere end 4,1 milliard kroner”.Hverken det beløb eller muligheden for at trække udgifter fra blev nævnt under pressemødet.

– Der er altså ikke givet nogen former for rabat eller lignende i forbindelse med det her forlig, sagde Steen Bechmann Jacobsen, ansvarlig direktør i Skattestyrelsen, derimod dengang.

Svindlen skulle være sket fra 2012 til 2015, og i alt mener Skattestyrelsen, at den danske stat blev snydt for 12,7 milliarder kroner.

 

Skattestyrelsen afviser

Sent i går aftes – onsdag – aften skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse, at flere medier “bringer urigtige oplysninger og beskyldninger” i forbindelse med forliget.

Styrelsen fastholder at forliget drejer sig om de cirka 2,9 milliarder kroner som i alt 61 amerikanske pensions-planer har søgt udbytteskatrefusion for.

Og den afviser, at der i forliget skulle indgå en positiv særbehandling i form af et skattefradrag til forligsparterne.

– Vi har ad flere omgange forklaret blandt andet TV2, hvordan dette – ret komplicerede – forlig er sat sammen, siger direktør i Skattestyrelsen Merete Agergaard i meddelelsen.

– Det lader dog ikke til, at det er lykkes. Måske fordi vi i vores kommunikation er nødt til at overholde både vores tavshedspligt og den fortrolighed, som forliget er bygget på, tilføjer hun.