Af Sabina Schmidt

I sidste uge satte en omfattende rapport fra Sundhedsstyrelsen fokus på at danske børn i alderen 11-15 år bevæger sig for lidt i det daglige. Kun 26% lever op til styrelsens anbefalinger om mindst 60 minutters fysisk aktivitet hver dag.

Den bekymrende tendens vil hummel nu have gjort noget ved. De har igennem et år arbejdet på at udvikle en række projekter, kampagner og initiativer, der kan hjælpe børn, unge og ikke mindst deres forældre med at få mere bevægelse ind i en travl hverdag på en naturlig, engagerende og sjov måde, med “Project Everyday Active”

I dag lanceres seneste projekt – skabt sammen med forfatterne Ida Enghave og Karsten Bjerring, der står bag bogen ’Bevæg dig med dit barn’. Sammen med udvalgte familier har hummel testet en række bevægelseslege, der kan skabe sjov og nærvær mellem børn og forældre – og samtidig forbedre alles sundhed.

PROJECT EVERYDAY ACTIVE passer til alle størrelser af familier med børn i alderen 0-12 år og er inddelt i anbefalede aldersgrupper, så barnet udfordres på netop sit niveau. Flere af øvelserne fungerer desuden på tværs af aldersgrupper. Hver aktivitet fremmer motorik, kondition og styrke og ikke mindst den gode relation mellem forælder og barn.

”Vi tror ikke på løftede pegefingre og dommesdagstale, hvis man skal motivere forældre og børn til mere bevægelse i det daglige. Vi forældre ved jo godt at motion er vigtigt og lukker af, hvis tonen bliver for belærende og skolemester agtig. Det skal først og fremmest være sjovt og let for alle at være med. Vi ved at det kan være svært for travle børnefamilier at få sneget motion ind hverdagen og derfor arbejder vi med øvelser, hvor man uden at skulle slæbe en masse udstyr frem kan lave effektiv ”familie-træning” af 10-20 minutters varighed”, siger hummel CEO Allan Vad Nielsen.

Alle øvelser er dokumenteret i simple instruktions-videoer, der er gratis tilgængelige på hummel.dk.

De første 10 øvelser ligger klar og det er hummels håb at familier vil prøve øvelserne og melde tilbage med erfaringer og forslag til nye øvelser som andre kan have glæde af.

Masser af fordele både på kort og lang sigt.

Aktive børn har beviseligt bedre kondition, motorik, stærkere knogler og bedre indlæringsevne. Øget fysisk aktivitet har også positiv effekt på barnets mentale sundhed, fx når det gælder selvværd, selvtillid og sociale samspil med omgivelserne.

Det er vigtigt, at forældre går aktivt ind og er med til at skabe sunde vaner hos børnene – det viser sig nemlig at jo tidligere man får fysisk aktivitet ind som en naturlig del af dagligdagen – jo større chance er der for at de sunde vaner varer ved hele livet.

Af andre projekter hummel arbejder med kan nævnes teens konceptet MADE FOR MOVERS og et folkeskoleprojekt med vægt på fokuseret pulstræning, der beviseligt fremmer fysik, trivsel og indlæring i klasserne.