Af Eva Zauner Bredahl.

Esbjergs erhvervsuddannelser frygtede det værste, da coronakrisen tidligere på året lagde landet ned. For rigtig mange elever stod uden underskrevet praktikaftale, og krisen kunne betyde at mange elever og lærlinge kunne skyde en hvid pil efter drømmen om en praktikplads. Men den frygt blev hurtigt gjort til skamme. Faktisk viser den seneste opgørelse fra Rybners at antallet af praktikaftaler faktisk steget, ligesom antallet af elever, der mangler elevplads, er faldet med 37 pct. sammenlignet med sidste år, så det nu er på det laveste niveau i årevis.

– På trods af Corona-krisen har vi oplevet en vækst i antallet af aftaler og tilmeldinger i forhold til tidligere år. Det er meget glædeligt, da vi i foråret alle var bekymrede for, hvad der ville ske med de unge mennesker og om antallet af lærlingepladser og uddannelsesaftaler ville blive påvirket. Det er heldigvis ikke sket her i området, hvor vi i stedet kan se, at vi har flere elever i dag end sidste år, hvilket faktisk er lidt i modstrid med, hvad der sker andre steder i landet. Det er en dejlig udvikling i disse tider og et tegn på, at der er god gang i sagerne i vores område i mange brancher og sektorer, udtaler Lars Katzmann, som er direktør for erhvervsuddannelserne på Rybners.

Hos Rybners Erhvervsskoler bemærker man især stigningen i de ordinære aftaler, der omfatter samtlige praktik- og skoleperioder på en erhvervsuddannelse. Det har betydet, at antallet af korte aftaler er faldet, mens andelen, der tilbydes skolepraktik, er uændret.

Vigtigt signal for fremtiden
Hos Business Esbjerg har erhvervskonsulent Peter Hegelund, som i flere år har beskæftiget sig med uddannelse og arbejdskraft, også noteret sig den positive udvikling. Han giver skulderklap til områdets virksomheder for at holde fast i at tage lærlinge og elever ind trods krisetider.

– Det er et udtryk for, at det lokale erhvervsliv vil de unge. Det er et utroligt vigtigt signal for fremtiden, da der i dén grad bliver brug for de unge. Alle prognoser viser jo, at der bliver mangel på faglært arbejdskraft inden for en årrække. I Esbjerg adskiller vi os fra de andre store byer ved, at vi stort set har garanti for praktikpladser på erhvervsuddannelserne. Det skyldes bl.a., at erhvervslivet også har været gode til at bakke op, hvilket de skal blive ved med fremadrettet – særligt i disse tider, lyder det fra Peter Hegelund, som samtidig understreger, at det ikke kun er eleverne, der nyder godt af praktikaftalerne.

-Der er mange gode grunde til at ansætte en lærling. Man er med til at sikre virksomhedens og branchens fremtid ved at uddanne unge mennesker, da man på den måde sikrer den bedste rekruttering ved selv at forme og skræddersy de fremtidige medarbejdere til virksomheden, ligesom de unges vekslen mellem skole og praktik er med til at overføre opdateret viden til virksomheden. Så selvom det er en investering at ansætte en lærling, er det med til at udvikle og fremtidssikre ens virksomhed, påpeger Business Esbjergs erhvervskonsulent.

De nye lærepladstal er de første, efter at regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik en trepartsaftale den 28. maj i år. Aftalen skal holde hånden under elever på erhvervsuddannelser, som har svært ved at finde en læreplads på grund af COVID-19, der har udfordret og stadig udfordrer mange brancher. Med aftalen kan virksomheder blandt andet få op til 90 procent lønkompensation til lærlinge. Dog kan den nuværende nedlukning desværre gå hen og få kedelige konsekvenser for elever og lærlinge.