Af Redaktionen

Laver du også havearbejde i juli og april? Så er det en god ide at være ekstra opmærksom, da det er i disse måneder de fleste ulykker sker i forbindelse med havearbejde.

Hvert år kommer næsten 9000 mennesker galt afsted i forbindelse med havearbejde, hver 10. af dem indlægges, og ofte med skader på arme og ben.

Mænd er den mest udsatte gruppe i statistikken, næsten dobbelt så mange mænd som kvinder kommer til skade i forbindelse med havearbejdet. De fleste er i alderen 65 til 69 år.

Samtidig sker de fleste ulykker i sommermånederne og weekender, hvor vejret jo lokker til havearbejde, og mange har fri.

De farligste haveredskaber, og oftest involverede i haveulykkerne er

Hækkeklipper/hækkesaks

Stige

Plæneklipper

Grensaks/havesaks

Sav/motorsav

Sådan undgår du ulykker i haven

  1. Vedligehold dit ’haveudstyr’.Ændr ikke på eller pil ved sikkerhedsanordninger (ved for eksempel at sætte tape på, så havemaskinen ikke afbrydes automatisk, når du slipper med hænderne).
  2. Stop/sluk for hække- eller plæneklipperen,når du fjerner hække-, gren-, eller græsaffald.
  3. Få professionel hjælptil opgaver, som du ikke er tryg ved selv at varetage (f.eks. betjening af en motorsav).
  4. Pas på med sløve, men stadig skarpe redskaber.
  5. Beskyt dine øjne med beskyttelsesbriller/visir(som ved fyrværkeri nytårsaften), når du klipper hæk eller beskærer træer og buske.
  6. Arbejd ikke fra højder, hvor du kan falde ned og påføre dig brud(i de fleste ulykker falder folk ned fra en stige eller vælter med den under havearbejdet).
  7. Stil stigen stabilt,og udfør ikke arbejde på den i større højde end maks. fem meter målt fra underlaget til det trin, du står på. Stil dig aldrig på stigens tre øverste trin. Husk en ’fodmand’ (en person med en støttende fod på nederste trin af stigen), når du arbejder i højden. Og hold pause hver halve time.
  8. Læs brugsanvisningen til motorsave og andre motoriserede havredskaber,før du går i gang med arbejdet. Få gerne instruktion af en person, der har erfaring med en motorsav.
  9. Brug sikkerhedsudstyr, når du arbejder med motoriserede/elektriske haveredskaber.eks. sikkerhedsbukser, sikkerhedssko, sikkerhedshandsker og hjelm med visir og høreværn.